fra Vendelin Karačić: Pokušat ćemo zadržati razinu i dinamiku rada Franjevačke galerije prethodnih godina

Voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije u Širokom Brijegu fra Vendelin Karačić pozitivnim je ocijenio rad Galerije u ovoj godini, a što se tiče planova za 2018. godinu kazao je kako će pokušati zadržati dinamiku rada prethodnih godina.

”U protekloj smo godini razmijenili izložbe s galerijama ‘Slavko Kopač’ u Vinkovcima, ‘Novim hramom’ u Sarajevu i Umjetničkom galerijom BiH, gostovali u ‘Galeriji T’ u Čapljini”, rekao je za Fenu fra Vendelin.

Istaknuo je kako je Franjevačka galerija surađivala i s galerijama u Ljubljani, Zagrebu, Mostaru. Ukupno je u samoj Galeriji i na gostovanjima realizirano dvadesetak programa.

Po njegovim riječima, Franjevačka galerija u Širokom Brijegu djeluje kao samostanska ustanova.

”Nismo se uspjeli registrirati kao pravna osoba. Zakon traži određeni broj zaposlenih stručnih osoba, a mi tek od prošle godine imamo jednu zaposlenicu. Galerija nema stalna primanja, već od Grada Širokoga Brijega i Županije Zapadnohercegovačke povremeno dobivamo potporu, ali tim sredstvima ni blizu ne možemo pokriti naše troškove”, dodao je.

Franjevačka galerija, osim izložbene aktivnosti, ima i druge zanimljive programe, popunjava se knjižnica i katalogiziraju umjetnine.

Fra Vendelin je naveo kako se u prostorijama Galerije održavaju koncerti i predstavljanja knjiga, a tiskaju se i 14-lisne kalendare, na kojima se ponešto zaradi.

Što se tiče planova za 2018. godinu, fra Vendelin je kazao kako će pokušati zadržati razinu i dinamiku rada Franjevačke galerije prethodnih godina.

Inače, prvi stalni postav Franjevačke galerije s nešto više od 280 slika i skulptura otvoren je 25. srpnja 1990. godine. U to vrijeme fundus Galerije sadržavao je oko 1.000 likovnih djela izrađenih u svim slikarskim i kiparskim tehnikama.

Fena