ŠIROKI BRIJEG – Treću večer zaredom nastavljen je molitveni program u sklopu obilježavanja 71. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca. Molitvu krunice u 17.30 predvodio je fra Dane Karačić, a svetu misu predslavio je fra Svetozar Kraljević u ime Kustodije hercegovačke franjevačke provincije u SAD-u i Kanadi gdje se trenutno nalaze 23 hercegovačka franjevca. On je inače dugo godina djelovao u toj Kustodiji.

Propovijed je počeo pitanjem: “Kako su se 1945. ovdašnji ljudi, fratri i čitavi narod nosili sa svojom neizrecivom nesrećom? Što su ljudi razmišljali i što su činili nakon što se na njih izlila ta neizmjerna količina zla i porušila toliko života?”

A zatim je kazao: “Kad su se ispunila pisma, kad se sve dogodilo, kad su tolika srca prestala kucati, kad su iznad samostana i zvonika samo vrane graktale tada je sveti Božji narod došao na Brijeg, došao u ovu svetu crkvu, i tada u dubokoj šutnji, u pradubinama svoje svete duše rekao svoju svetu riječ. Kazali su: Rodit ćemo nove fratre i nove časne sestre. Rodit ćemo novi narod. Ponovno će se djeca igrati po ovim stazama. Ponovno će se vrata gimnazije otvoriti. Ponovno će zvonici prozvoniti. Ponovno će naša djeca na Brijegu obući svete habite Svetoga Franje. Ponovno s oltara ove svete crkve čut će se: Gospodin s vama. Ponovno iz svetišta ove crkve izreći će se sveta molitva i uputiti sveti blagoslov.”

Propovijed je završio riječima: “Sveti Božji narod hrabro je održao obećanje”.

Članovi Franjevačkog svjetovnog reda Široki Brijeg predvodili su pjevanje te čitali misna čitanja i molitvu vjernika.

Dodijeljene su i nagrade natječaja na temu pobijeni hercegovački franjevci, za uzrast odrasli. Prva nagrada pripala je glazbeniku Živku Ključi iz Mostara, koji je uglazbio pjesmu fra Umberta Lončara “Mrtva moja braćo”. Drugu nagradu dobio je bračni par Stanko i Lucija Zovko iz Pologa za zajednički rad “Pjesma o ljubavi”. Treća nagrada pripala je Ivanu Kraljeviću iz Širokog Brijega za uradak “Iz života istrgnuta stranica”.

U popodnevnim satima skupina je vjernika pješke stigla na Široki Brijeg. Hodočastili su iz Crnih lokava od spomenika svojim pobijenima do grobnice ubijenih franjevaca u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu, povezavši simbolično time svoje pobijene i pobijene hercegovačke franjevce.

Molitveni program sutradan, u nedjelju, započinje u 16.00 molitvom kod ratnog skloništa, a nastavlja se u samostanskoj crkvi slavljenjem sv. mise zadušnice koju će, uz mnoštvo svećenika i puka Božjega, predslaviti provincijal fra Miljenko Šteko.

SirokiBrijeg.info