Fra Mario Knezović iz Zagreba krenuo predstavljanjem knjige “Fratar koji nije šutio”

U kinu Forum u Zagrebu održana je promocija knjige hercegovačkog franjevca fra Maria Knezovića. Pred više od 500 zainteresiranih knjigu znakovitog naziva „Nisam šutio” predstavili su monsinjor Ivan Miklenić, dr. Božo Skoko i dr. Nino Raspudić.

Voditeljica programa bila je Tanja Popec, promociju je glazbeno pratio Luka Balvan, a Lucija Dujmović i Marijan Knezović čitali su ulomke iz knjige. Knjiga fra Maria Knezovića je zbirka kolumni koje već godinama izlaze u Našim ognjištima u kojima se fra Mario dotiče društvene zbilje, politike, vjere, sporta i ostalih životno prisutnih tema te o njima progovara, kako su predstavljači primjetili: „bez straha i bez celofana, za razliku od mnogih.”

Govorilo se, u skladu s kolumnama fra Maria, o problemima s kojima se suočavaju Hrvati u Bosni i Heregovini, nakon čega je Raspudić istaknuo kako je fra Mario jedan od rijetkih iz redova Crkve koji je u društveno ključnim trenucima odlučno zauzimao jasan i određen stav po pitanjima koja su za mnoge u to vrijeme bila tabu teme.

marionisamsutio13102016

Skoko je istaknuo kako su fra Mariove kolumne čitke, jasne, pregledne i pristupačne ali i kako fra Mario unatoč konciznoj formi uspijeva objasniti društvene fenomene i uočiti detalje koji mnogima često i promaknu. Istaknuo je kako je fra Mariovo postojanje izvrstan korektiv zatrovanom medijskom prostoru. Govorilo se i o zagrebačkom sveučilištu, njegovom rektoru Damiru Borasu, medijima i svojevrsnoj stigmi koju nosi konzervativni dio populacije. Večer je bila ukrašena i dosjetkama tako da se u do kraja ispunjenoj dvorani mogao čuti i smijeh.

Osim smijeha, fra Mario je svojim završnim govorom mnogima izmamio suze. Govorio je o teškoćama s kojima se čovjek susreće ako ima hrabrosti javno progovoriti i ustati za svoje ideale. Rekao je kako pisanje nije samo poriv, već i dužnost, a šutnja je ta koja društvu stvara više problema nego govor. Uz opaske i anegdote iz vlastitog života, fra Mario je držao publiku na raskoraku između smijeha, empatije i suza radosnica.

Među prisutnima su bili i mnogi iz kulturnog i javnog života, prorektori, dekani i prodekani s mnogih hrvatskih sveučilišta, svećenici, medijski djelatnici, izaslanici grada Zagreba, predsjednice Grabar Kitarović kao i mnogi drugi.

Nakon promocije u Zagrebu, o kojoj će se zasigurno još govoriti, publika u Bosni i Hercegovini će imati priliku doći i na predstavljanja u BiH koja će se također uskoro održati.

Dnevno.ba