Fra Ivan Prusina: Jugokomunističko zlokobno preuzimanje Širokog Brijega imalo je snažne pomagače izvana

ŠIROKI BRIJEG – Molitvom krunice i sv. misom zadušnicom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu nastavljen je program “VI. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca”.

Krunicu su predvodili članovi Trećeg franjevačkog reda, a sv. je misu, uz sumisništvo braće iz samostana, predslavio fra Ivan Prusina, voditelj HKM Zürich te izaslanik Hercegovačke franjevačke provincije za braću u Zapadnoj Europi. Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su framaši, a pjevanje je predvodio Zbor Sv. Ivana Krstitelja iz područne crkve u Knešpolju, pod vodstvom Marka Salavarde.

Fra Ivan je u propovijedi istaknuo: “Mučenička Hercegovino, upravo ovdje na Širokom Brijegu osjećaš u punini svoju povijest, povijest stradanja. Jugokomunističko zlokobno preuzimanje vlasti do kraja je razotkrilo njihovu namjeru koju nisu niti skrivali. Imali su snažne pomagače izvana. Trebalo je uništiti one koji su predvodili narod u vjeri (mislim na fratre diljem Hercegovine ali i na sve druge u hrvatskom narodu) kako bi lakše nametnuli svoju bezbožnu ideologiju cijelom narodu. I zato su na raznim mjestima zatvarani i bez suda ubijani ne samo fratri nego i kršćanski vjernici, jednako stari kao i mladi. Ali to nije zastrašilo one koji su ostali, niti narod koji ih je slijedio. Tako su i sva mjesta (sela) kroz Hercegovinu, više ili manje, zavijena u crno tih poratnih godina. Ovdje mi padaju na pamet riječi Bl. A. Stepinca iz govora pred komunističkim sudom 3. listopada 1946.: ”Vi ste učinili fatalnu pogrješku, što ste pobili svećenike! Narod vam to ne će nikada zaboraviti!”

Na kraju sv. mise zadušnice dodijeljene su i nagrade V. natječaja na temu pobijeni hercegovački franjevci za uzrast mladež. Prvu nagradu dobila je Petra Perić za rad “Vratit će se na sudnji dan”. Druga nagrada pripala je Ivani Baković za rad “O mrtvima koji žive među nama”, a treća Ivani Markić za uradak “Pobijeni hercegovački franjevci tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata”.

SirokiBrijeg.info