FOTO: Veličina i bogatstvo hrvatskog narodnog i kulturnog blaga prikazana u Ružićima

GRUDE – U organizaciji HKUD “Sv. Ivan Krstitelj” Ružići, u subotu 9. srpnja 2016. godine održana je tradicionalna 13. folklorna manifestacija pod nazivom „Večer folklora Ružići“ koja je okupila osam skupina s područja BiH i Hrvatske.

Brojni posjetitelji iz Ružića i ostalih krajeva, uz lijepu i ugodnu večer, uživali su u raznolikosti pjesama i plesova. Ove večeri došlo je do izražaja veličina i bogatstvo hrvatskog narodnog blaga. Izvođači su uistinu pokazali kako njeguju i čuvaju kulturnu baštinu koju su naslijedili od svojih predaka i kako ne dopuštaju vremenu da ju baci u zaborav.

kmg1172016 2

Program je započeo mimohodom folklornih skupina, a nakon toga na pozornici na školskom igralištu uslijedio je nastup KUD-ova. Prije nastupa, svim prisutnima u ime domaćina obratio se s par prigodnih riječi predsjednik Društva Ivica Iličić koji je uputio pozdrave i zahvale svim folklorašima, kao i onima koji su pomogli da se ova večer organizira. Načelnik općine Grude, Ljubo Grizelj službeno je otvorio ovu večer, a ružićki župnik fra Tomislav Jelić blagoslovio sve prisutne.

Tradicionalne pjesme i plesove iz raznih krajeva BiH i Lijepe naše predstavila su sljedeća društva: HKUD „Sv. Ivan Krstitelj“ Ružići, KUD „Podbablje“ Imotski, KUD „Palična“ Severin kod Bjelovara, HKUD „Zora“ Struge-Gorica kod Čapljine, HKD „Kandija“ Bugojno, HKUD „Sitan tanac“ Šujica, HKUD „fra Petar Bakula“ iz Posušja, Drim Tim Babe i Bećari s Neretve.

kmg1172016 7

Nakon nastupa KUD-ova uslijedila je dodjela zahvalnica i razmjena darova, a uz čašicu razgovora, svirku, pjesmu i zakusku, druženje je potrajalo do kasnih večernjih sati.

Ovakva manifestacija na najljepši mogući način jača nadu i vjeru svih zaljubljenika u folklor. Budućnost tradicijske kulture je sigurna, naročito zbog mladih folkloraša, kojih je sve više i više. Bogatstvo različitosti kultura ne dijele, nego zbližavaju. Hrvatski folklor je izvor hrvatske kulture i hrvatskog duha, kao i načina življenja. Puno smo bogatiji što su nam čuvari tradicijske kulture pokazali dio tradicije i što njeguju kulturnu baštinu svoga mjesta i kraja, i što su baš dio te prebogate baštine pokazali ovdje u Ružićima, kazali su iz HKUD „Sv. Ivan Krstitelj“ Ružići.

Večer folklora u Ružićima iz godine u godinu postaje jedinstven kulturni događaj u našoj Općini. Ovo je najbolja veza Hrvata iz svih krajeva, koji kao jedno biće promoviraju svoje običaje i kulturu, dodali su organizatori.

Više fotografija na: Grude-online.info