FOTO: Izabrano idejno rješenje prema kojem će „Dom fra Mladen Hrkać“ biti sagrađen

Dana, 19. prosinca 1950. godine, rodio se fra Mladen Hrkać.

Ponizni hercegovački franjevac bio je čovjek koji je, daleko od vlastite koristi i interesa, svoj život posvetio čovjeku u potrebi. Jednostavnost i lakoća prihvaćanja teških ljudskih sudbina, bezuvjetna ljubav i potreba da, iako skromnim i ograničenim sredstvima, pomogne čovjeku u nevolji učinila ga je čovjekom kojega se i danas s ponosom sjećamo i po uzoru na kojeg danas živimo i gradimo ovu plemenitu priču. Činio je male stvari ali sa puno ljubavi. U uspomenu na takvog čovjeka, koji je ostavio neizbrisivi trag u životima mnogih, smatrali smo prigodnim da Dom koji će biti utočište za one najpotrebitije nosi njegovo ime.

Danas, 7 godina nakon fra Mladenove smrti i nakon nešto više od 5 godina koliko Udruga djeluje, došli smo do rezultata na koje bi i sam fra Mladen bio ponosan. Naime, izabrano je idejno rješenje prema kojem će „Dom fra Mladen Hrkać“ biti sagrađen. Na javni natječaj za za idejno arhitektonsko – urbanističko rješenje za izgradnju objekta „Dom fra Mladen Hrkać“ prijavljeno je 11 prijedloga između kojih je 5 najboljih radova nagrađeno prema pravilima javnog natječaja.

Odluku o kvaliteti radova donosio je petočlani ocjenjivački sud. Predsjednik ocjenjivačkog suda bio je g. Angel Garcia Alvarez, arhitekt iz Madrida, koji je specijalizirao arhitekturu bolničkog smještaja. Članovi ocjenjivačkog suda bili su: g. Ivan Soldo predsjednik humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać”, fra Svetozar Kraljević drugi dopredsjednik Udruge, g. Marko Milas dipl.ing.arh. ovl.arh., g. Boris Gregurić dipl.ing.arh. ovl.arh te zamjenica člana Ocjenjivačkog suda gđa. Ankica Pavlović dipl.ing.arh.

Prvonagrađeni rad, autora Romana Vukoje i Jurice Sinkovića, je rješenje prema čijem prijedlogu će biti izrađen glavni i izvedbeni projekt.

Njihov rad možete pogledati u galeriji fotografija.

Uz Božju pomoć i bezuvjetnu podršku dobrih ljudi koji su prepoznali važnost ovog projekta nadamo se kako će Dom fra Mladen Hrkać otvoriti svoja vrata, svim ljudima u potrebi, u lipnju 2022. godine kada će se obilježiti i deseta godišnjica postojanja humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać”.

FB Humanitarna udruga “Fra Mladen Hrkać”