Peta sezona Lino višebojca u Bosni i Hercegovini privodi se kraju. Sedmi, pretposljednji Lino višebojac u ovoj sezoni, održan je danas u Sovićima kod Gruda. OŠ fra Stipana Vrljića ujedno je obilježila i Dan škole, pa je radost osnovaca i nastavnika i učitelja bila višestruka. Sve to je utjecalo da pripreme za Lino višebojac budu zahtjevnije i ozbiljnije, što je polučilo vrhunske rezultate: navijanje i potpora natjecateljima bili su spektakularni, školska dvorana bila je prepuna transparenata i maski, natjecateljski duh u svom punom sjaju, a svemu je doprinijela zdrava navijačka atmosfera.

Nakon obraćanja ravnateljice Suzane Pešorde i gosta škole predsjednika Općinskog vijeća Draženka Vranješa, kulturno – zabavni program otvorile su Grudske mažoretkinje, i to one najmlađe iz Osnovne škole u Sovićima. Učenik VIII.a razreda Mate Boban krasnoslovio je pjesmu pjesnikinje Mile Vlašić – Gvozdić „Dah zemlje Hercegovine ja sam“. Da se Hercegovina ne može zamisliti bez gange pokazale su male čuvarice hercegovačkih običaja – Marija Bušić, Lana Galić, te Petra i Marija Spajić. Koliko je ganga u Hercegovini obožavana najbolje govori za njihovu gangu traženi bis. Nakon gange, da se laž ne može skriti svojim kazališnim umijećem pokazala je dramska skupina škole igrokazom „Detektor laži“. „Volim osmjeh tvoj“ otpjevale su djevojčice iz IX.a razreda uz glazbenu pratnju Lane Grizelj, učenice IX.a razreda.,

Najbolje literarne sastave na temu „Svijet po mom“ u Osnovnoj školi fra Stipana Vrljića u Sovićima napisali su Mirko Vlašić iz IV.a razreda i Ivona Boban iz VIII.a razreda.

Kako je Dan škole prigoda da se nagrade najbolji rezultati, zalaganje, trud i rad, tako je tokom ovog Lino višebojca uručena nagrada za učenicu generacije, Lanu Grizelj iz IX.a razreda.

Kada je došao red na natjecateljski dio Lino višebojca, zadatak su imali gosti sportaši: Igor Jelić trener KK Grude, Zlatko Galić i Tihomir Vranješ igrači KK Grude, Ivan Pejić alpinist i Stipe Leko – Ćipa ultramaratonac. Oni su tokom Lino višebojca natjecatelje bodrili i motivirali ih na daljnje bavljenje sportom. Učenici IX.a razreda Marija Šimić i Luka Bošnjak u ime škole izazvali su sportaše na dvoboj. Marija je u rukometu bila bolja od košarkaša Tihomira Vranješa, a Luka u nogometu od ultramaratonca Stipe Leke.

Najbolje transparente napravili su učenici VIII.b razreda, najbolje maske učenici IV.a razreda, a najbolji navijači bili su svi učenici.

Lino višebojac u Sovićima bio je neizvjestan do samog kraja. Pobjednicom je proglašena Iva Prlić iz VII.b razreda sa 140 bodova, dok su za pobjednika razigravali Mate Grizelj iz VII.b i Stjepan Pejić iz VII.a. Njih obojica su imali po 130 bodova, ali je nakon razigravanja bolji bio Mate Grizelj, te tako odnio titulu pobjednika Lino višebojca OŠ fra Stipana Vrljića u Sovićima.

Lino višebojac, projekt pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Vlade Županije Zapadnohercegovačke, pet županijskih ministarstava i pedagoških zavoda, a u organizaciji kompanije Podravka u BiH u suradnji sa Sportskim novostima, realizira se već više od desetljeća u Hrvatskoj, a od prije pet godina i u Bosni i Hercegovini.

Lino višebojac je projekt čiji je cilj potaknuti učenike osnovnih škola na bavljenje sportskim aktivnostima i razvijanje njihovih sportskih navika, te promociju školskog sporta i učeničkog stvaralaštva, a već petu godinu se održava i u osnovnim školama diljem Bosne i Hercegovine. Tijekom pete sezone Lino višebojci održani su u Tuzli, Velikoj Kladuši, dva u Goraždu, dva u Mostaru, danas u Sovićima kod Gruda, a posljednji u ovoj sezoni bit će održan sutra u Livnu.

SirokiBrijeg.info