Film Hercegovina na ‘Srem Film Festu’ osvojio Zlatnu bubamaru

U jakoj konkurenciji od 60 filmova iz 31 države s pet kontinenata, koje je stručni žiri uvrstio na ovogodišnji 4. Srem Film Fest, dokumentarno-turistički film “Hercegovina” dobitnik je Zlatne bubamare, prve nagrade u kategoriji turizma.

Film “Hercegovina”, čiju režiju potpisuju Zdenko Jurilj i Ivo Čolak, nastao je u produkciji kuće Kadar iz Širokog Brijega, a prikazuje regiju Hercegovine, kroz male stvari, male ljude, rituale bliske svakom čovjeku, bez pompoznosti i veličanja ljudi i događaja.

Prizori iz filma uobičajeni su za hercegovačku svakodnevicu. Čovjek prolazi jedan dan kroz Hercegovinu, ali ujedno postaje dijelom njezine povijesti i kulture.

Priča o životu

Priča o Hercegovini je priča o životu. Za nju nije trebalo inscenirati veliki filmski studio kako bi se naglasila veličina i prirodnost krajolika ili osjetila mističnost. Film je lišen glazbe, naracije i titlova, a ostavljene su samo izvorne slike i zvukovi Hercegovine. Simboli poput rijeke, kamena, čovjeka, aluminija, duhana, vina, sira, vune, drva, običaja, sunca… predstavljeni su kroz četiri faze: rođenje – odrastanje – zrelost – beskraj.

Producent filma je Tomislav Bubalo, direktor fotografije Antoni Ćorić, a montažu filma potpisuje Tomislav Topić.

Dokumentarno-turistički film “Hercegovina” financiran je sredstvima Međunarodne japanske agencije za suradnju (JICA), a svoj festivalski život započeo je premijernim prikazivanjem na Mediteran Filmu Festivalu u Širokom Brijegu. Nakon tog su uslijedile projekcije na Sarajevo Film Festivalu, filmskim festivalima u Trebinju i Mostaru.

Spomenimo da je na Međunarodni festival dokumentarnog, ekološkog i turističkog filma Srem Film Fest pristiglo više od 300 filmova iz cijelog svijeta, a za neku od nagrada borilo se njih šeszdesetak.

Festival se od 5. do 10. listopada ove godine održavao na 11 lokacija hrvatskog i srbijanskog dijela Srijema. Grand prix osvojio je film iz SAD-a pod nazivom “Plijen autora” Alex Jones.

U kategoriji “Ekologija” Zlatna bubamara pripala je filmu “Sinovi zemlje”, španjolskog redatelja Patxija Uriza, Srebrna bubamara pripala je filmu “Podvodni metropolis” Dragana Milutinovića iz Srbije te Brončana bubamara za film “Gore na farmi” američke redateljice Diane Nerwen.

Jedanaest lokacija

U kategoriji turizma, gdje je film “Hercegovina” osvojio Zlatnu bubamaru, nagrada Srebrna bubamara pripala je filmu “Budimpešta: Ulice i tragovi” mađarske redateljice Dorottye Zurbo dok je Brončana bubamara pripala španjolskom redatelju Diegu Erreku za film “Ono si što jedeš”.

Vecernji.ba