U dvorani franjevačkoga samostana u Širokom Brijegu održano predavanje “Povijest egzorcizma”

U sklopu ciklusa “Veritas in amore – javne tribine o izabranim povijesnim egzistencijalnim pitanjima” u utorak je u velikoj dvorani franjevačkoga samostana u Širokom Brijegu održano predavanje “Povijest egzorcizma”.

Među izlagačima su bili profesor Ante Topić, diplomirani psiholog Kristijan Kraljević i diplomirani teolog fra Dario Galić, a tema je pobudila nemalo zanimanje publike.

Ante Topić o povijesti egzorcizma govorio je iz povijesne perspektive, u kratkim crtama predstavivši pojavu egzorcizma i stavove u njemu u pojedinim razdobljima ljudske povijesti.

“U početku kršćanstva, svi su bili egzorcisti, odnosno svi su istjerivali zloduhe. Kako se širila kršćanska zajednica, biskupi su počeli određivati svećenike koji su vršili egzorcizam. Danas većina svećenika ne želi vršiti egzorcizam, danas je to omalovažavana služba, iako je to najjača molitva koju Crkva ima”, rekao je Topić na početku svojega izlaganja.

“Biblija nigdje nije opisala kako izgleda Sotona, ali u srednjovjekovnoj ikonografiji on je imao zastrašujući izgled. Međutim, u 20. i 21. stoljeću Sotonu se pokušava prikazati kao dobro biće, npr. u radu Walta Disneya Sotona izgleda poput nekoga djetešca koje biste rado primili i povili u pelene. Danas nam prijeti negiranje postojanja Sotone”, istaknuo je povjesničar Ante Topić.

Kristijan Kraljević opisao je psihološke specifičnosti i razlike između mentalnih oboljenja i egzorcizma.

“Egzorcist je jedina osoba koja može utvrditi da je netko opsjednut, sve drugo je problematično. Kvalitetan egzorcist koristi se i raznim ‘trikovima’ kojima otkriva one koji izigravaju opsjednute osobe, npr. lažnom svetom vodom i drugim sličnim predmetima. Egzorcist mora biti jako oštroumna osoba, mora otkriti načine kojima će razotkriti Sotonu, koji želi ostati prikriven”, rekao je Kraljević, objašnjavajući u nastavku izlaganja i oboljenja koja se na prvi pogled neupućenima mogu činiti opsjednućima.

Fra Dario Galić naglasio je da i danas poimanje nadnaravnoga svijeta izaziva više reakcija.

“Tijekom povijesti ljudi su se na različite načine odnosili prema duhovnom svijetu. Bitno je danas shvatiti odgovor na ono često pitanje: zašto Bog ne uništi Sotonu? Bog ga ne može uništiti jer ga je stvorio kao dobroga duha koji je otpao. Ali, duhovi su stvoreni za vječnost i Sotona će postojati u vječnosti, ali u onoj vječnosti koju mi ne želimo”, istaknuo je fra Dario Galić.

“Čovjek je Sotonu sam pozvao na svijet. To su učinili Adam i Eva, jer su sagriješili svojim mislima kad su se uputili prema Stablu spoznaje dobra i zla. Dakle, njihova namjera bila je grješna i tek tada je zlo imalo pravo doći. Zlo u ljudski život ne dolazi bez poziva, mi ga pozivamo svojim grijesima”, zaključio je franjevac iz širokobriješkoga samostana.

Jabuka.tv