U Dobriču održana tradicionalna manifestacija ‘Sveti Ante čuvaj vrila naša’

ŠIROKI BRIJEG – U dvorištu crkve svetog Josipa u Dobriču 11. lipnja u organizaciji mjesne zajednice Dobrič-Provo-Grabova Draga, Hrvatskog kulturnog društva Vrila, Župe Imena Isusova, Lovačke sekcije Orovnik, Vodovoda Dobrič-Provo i Društva za DTKB održana je tradicionalna manifestacija ‘Sveti Ante čuvaj naša vrila’.

Proslava se održava šestu godinu, a održavanje manifestacije podržali su i Grad Široki Brijeg i Ministarstvo kulture i sporta FBiH.

Kao i ranijih godina, počelo je procesijom, koja je počela ispred crkve. Prva stanka je bila kod spomenika poginulim u dosadašnjim ratovima, gdje je položen vijenac, te izmoljen očenaš za njihove duše. Povorka koja se šarenila od narodnih nošnji drugu stanku imala je kod kapelice, koja je tu još od 1911. godine, a obnovljena je na stogodišnjicu njene izgradnje.

dobsv1362016 3

– Ta kapelica je i hram i katedrala i crkva. Pred njom su već 106 godina stajali putnici namjernici, a posebice mještani, moleći se svetom Anti za pomoć. A on je milostiv i svetac koji je najpopularniji u ovim krajevima a mislim i u svijetu. Pa nije ni čudo što je sveti Ante proglašen svecem već godinu dana nakon smrti, nezapamćeno, rekao je fra Mile Vlašić vodeći procesiju.

Kao i ranijih godina, uslijedila je sveta misa a potom, bogat kulturno-zabavni program. Nakon kratko pozdrava organizatora te gradonačelnika, počeo je najzanimljiviji dio manifestacije.

dobsv1362016 1

Veliki pljesak prolomio se nakon nastupa svakog od sudionika u programu a sudjelovali su: HKD “Vrila“ Široki Brijeg – domaćin, HKUD „Hercegovac“ Široki Brijeg, HKD „Napredak“ podružnica Uskoplje, HKUD „Sv. Ante Cim“ Mostar, Pjevačka etno skupina „Sinovi Hercegovine“ Široki Brijeg.

„Manifestaciju smo mogli održati, prije svega, zahvaljujući našim podupirateljima, ali i velikim zalaganjem pojedinaca. Podržali su nas, kao i svih ovih godina općina i županija, a ove godine i Federalno ministarstvo kulture, što je posebno priznanje organizatorima ali našoj župi“, rekao je Toni Marić, jedan od članova Organizacijskog odbora. Nazočnima se prigodnim riječima obratio i gradonačelnik Miro Kraljević.

dobsv1362016 2

Kakvi bi to bili domaćini, kada ne bi svoje goste i počastili večerom. Svi su pozvani i svi su sudjelovali u bogatoj gozbi, a specijalitet je stigao od lovačkog društva. Nakon obilja jela i pića, ali i gange i bećarca, došlo je i vrijeme za tombolu. Kada je voditelj Marinko Karačić proglasio da je službeni dio završio, tek manji dio otišao je kući, ostali su produžili, neki do jutra.

Grad Široki Brijeg