Home Kultura Knjiga Dječak iz Širokog Brijega: “Moja zastava je zastava Hrvatskog naroda u BiH i zastava Bosne i Hercegovine”

Dječak iz Širokog Brijega: “Moja zastava je zastava Hrvatskog naroda u BiH i zastava Bosne i Hercegovine”

0
Dječak iz Širokog Brijega: “Moja zastava je zastava Hrvatskog naroda u BiH i zastava Bosne i Hercegovine”

Jedan je dječak, u trećem razredu osnovne škole, u zadaći iz engleskog jezika pod pitanjem da nacrta zastavu svoje države – nacrtao je zastavu Herceg-Bosne i pojasnio: “Moja zastava je zastava Hrvatskog naroda u BiH i zastava Bosne i Hercegovine.”

Kako doznaje portal Dnevnik.ba, dječak zbog zadaće nije imao problema u školi a učiteljica se nasmijala na njegovu domišljatost i komentar da se naši ljudi žene pod ovakvom zastavom.

– Ovo se dogodilo u jednoj područnoj školi u Širokom Brijegu. Podaci dječaka poznati su redakciji a obzirom na to da se radi o maloljetnoj osobi, nećemo objaviti identitet dječaka, no ovim putem mu čestitamo.

Inače, kad je obrazovanje kod nas u pitanju, ono je, kao što i znate – u nadležnosti županija. U županijama s hrvatskom većinom djeca uče jako malo o vlastitoj zemlji i vlastitom narodu. Iako imaju o čemu – ne uče!

U knjizi iz povijesti dominantna je povijest Hrvatske. To i nije nužno loše i nije problem samo po sebi, no problem je manjak ove druge strane, odnosno, realnosti. Nije loše da djeca znaju što se dogodilo u Vukovaru, ali je loše da ne znaju što se dogodilo u Križančevom selu. Nije loše da detaljno uče o Šubiću i Zrinskom,nali je loše da se Kraljevski grad Jajce jedva spominje u knjizi.

Slično je i sa zemljopisom, više djece zna nabrojati županije u Hrvatskoj nego u FBiH. Nije loše da djeca znaju tko je bio Andrija Kačić Miošić, ali je loše da imaju vrlo malo ili nimalo znanja o fra Didaku Buntiću.

Obrazovni programi u našim županijama su uglavnom prepisani iz Hrvatske i više djece zna za Babinu Gredu, nego li primjerice, za Vareš. Uzročno – posljedično, kad ta djeca porastu više prate događaje iz Hrvatske i brinu zbog raspleta izbora u Metkoviću a nemaju pojma tko je Samir Kaplan. I tako dalje…

Malo je dječaka koji bi na ovaj način reagirali u domaćoj zadaći. Jedan broj njih bi nacrtao zastavu Bosne i Hercegovine, drugi bi nacrtao zastavu Hrvatske. Ni jedno ni drugo samo po sebi nije loše ukoliko dijete posjeduje određene spoznaje i saznanja, ali ako uzmemo u obzir to što sve naša djeca nauče u školi teško je povjerovati da je dječja inteligencija i domišljatost dovoljna da se izbjegnu sve moguće komplikacije.

Ivan Crnjac / Dnevnik.ba