5 stvari koje morate znati o pripremi gljiva

Gljive su superhranjive, zdrave i ukusne namirnice i u ovo doba godine često ih pripremamo.

No, kako bi izvukli ono najbolje iz ove namirnice potrebno je i pripremati je na pravi način. Zato donosimo pet stvari koje morate imati na umu kod kuhanja jela s gljivama.

BIT ĆETE ZADOVOLJNIJI

Gljive spadaju u namarnice s prirodno visokom razinom umami okusa. Kada ih uključite u obrok bogat proteinima, mogu pomoći da se osjećate zadovoljnije, tvrdi istraživanje provedeno 2014. godine na Sveučilištu Sussex.

BIRAJTE VLAŽNE I ČVRSTE

Birajte gljive koje su lagano vlažne, ali čvrste. Stabljike moraju biti dovoljno nježne da se daju blago saviti.

GRILAJTE IH

Istraživanja su pokazala da grilane gljive sadrže više antioksidansa od kuhanih ili prženih.

PAŽLJIVO ČIŠĆENJE

Rezane gljive su poput spužve, pa su sklone zadržavanju vode ako ih isperete. Kako bi odstranili prljavštinu, očistite ih pojedinačno prije rezanja s vlažnim papirom i netom prije kuhanja.

KORISTITE LIMUN

Kako bi kizbjegli da bijele gljive potamne kod pripreme, narežite ih i polijte sokom od limuna netom prije kuhanja.

Istraživanja su pokazala da grilane gljive sadrže više antioksidansa od kuhanih ili prženih.

Dokazano je da pojedine vrste gljiva (vrganji, šampinjoni, tartufi, shii-take i sl.) izlučuju sastojke koji imaju antikarcinogeno djelovanje i tvari s antibiotičkim i imunostimulativnim djelovanjem. Gljive se mogu pripremiti na gotovo bezbroj načina, a da ujedno zadrže odličan okus i visoku hranjivu vrijednost. Bogat su izvor bjelančevina (posebice šampinjoni i vrganji) sličnog sastava kao i bjelančevine životinjskog podrijetla pa mogu obogatiti prehranu vegetarijanaca i vegana,

Ordinacija.hr