VIDEO: Široki Brijeg na posljednji počinak ispratio svog fra Vendelina Karačića

Svi koji su ga poznavali, znali su koliko je bio veliki čovjek i fratar koji je to živio sve vrijeme! Znao što je htjelo, bio je vizionar i umjetnik, a prvenstveno fratar. Njegov nesebičan doprinos u književnosti, kulturi i ljubavi prema Hercegovini i vjeri, ostat će budućnim naraštajima koji dolaze.

Fra Vendelin Karačić rodio se u Gornjem Crnču 18. studenoga 1942. godine, franjevački habit obukao je 16. srpnja 1960. u samostanu na Humcu. Završivši novicijat, teologiju je studirao u Sarajevu (četiri godine) i Ljubljani (petu godinu). Službovao je na Širokom Brijegu, u Mostaru, Zagrebu, te ponovno na Širokom Brijegu, gdje je bio voditelj Franjevačke galerije. Predavao je filozofiju umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, te bio jedan od osnivača ove Akademije koju sada predstavljaju brojni umjetnici širom svijeta.

Kako je fra Ante Marić kazao u svome tekstu – “fra Vendelin Karačić rodio se u pobožnoj obitelji Perića – Karačića. Njegov je otac Blago imao dva brata hercegovačka franjevca, fra Blagu i fra Jerka. Uz fra Vendelina, u fratre je pošao i bio hercegovački franjevac i njegov brat fra Zdenko. Dugi je niz godina Hercegovačka franjevačka provincija imala u svojim redovima četvoricu Karačića iz jedne obitelji.

Fra Vendelin je baštinio od svoga oca Blage spretnost i majstorsku sklonost, a Bog ga je nadario umjetničkim osjećajem i izričajem. Gotovo je cijeli svoj vijek proveo u Hercegovini, a najviše u Širokom Brijegu. Sudjeluje u životu punim plućima. Osjeća bilo i otkucaj Hercegovine. Ide na njezine nekropole, na njezine gradine, crkvine, skuplja cijeli život krhotine njezina života koje je teška povijest napravila. Iščitava ih, spaja, čuva kao dragocjenost i moći” – opisao je fra Ante Marić život svoga prijatelja i brata.

Nakon 61. godine redovništva i 55. godine svećeništva, ovog četvrta, 29. listopada 2020. godine, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, okrijepljen sv. sakramentima, nakon kraće bolesti blago je u Gospodinu preminuo u 78. godini života fra Vendelin, koji nam je ostavio bogato kulturno nasljeđe, i lijepu istinsku priču o svome životu i da se nastavi gdje je on stao!

Stotine vjernika i franjevačke braće i sestara pohodili su samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu kako bi se posljednji put pozdraviti s fra Vendelinom i zahvaliti mu na svemu.

Svetu misu zadušnica predslavio je mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup. Koncelebrirali su provincijal fra Miljenko Šteko, gvardijan fra Ivan Marić i još pedesetak svećenika.

Nakon svete mise pogrebna povorka se uputila iz crkve prema groblju Mekovac gdje je fra Vendelin Karačić pokopan u fratarskoj grobnici.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info