OTVORENO PISMO MINISTRICI RUŽICI MIKULIĆ od Vijeće roditelja Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, Ljubuški

Poštovana ministrice,

Najprije vam hvala za sve napore koje ste uložili tijekom protekle školske godine u nesvakidašnjim uvjetima rada. Znamo da je sve bilo novo i vama i nama.

Stoga vam se obraćamo povodom nove školske godine 2020./2021.

Budući da je argumentirana stručna i javna rasprava izostala, a nas roditelje ste doveli pred gotov čin, željeli bi smo da ovaj dopis pročitate i uzmete u obzir našu zabrinutost koju, kao roditelji izražavamo povodom najavljenih mjera vezanih za školske ustanove.

Naglašavamo da se tijekom proteklih mjeseci od početka epidemije bolesti COVID-19 saznalo i naučilo jako puno. Otkrivene su i dokazane činjenice da djeca nisu ozbiljno ugrožena ovim virusom, niti su prenositelji virusa u mjeri koja predstavlja potencijalnu ugrozu kolektiva, što svakako uključuje i nastavni kadar (Alasdair PS Munro, Saul N Faust: Children are not COVID-19 super spreaders: time to go back to school https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32371442/ ; Arch Dis Child July 2020 Vol 105 No 7.)

Mjere koje su donijete mogu utjecati na psiho-fizički razvoj djeteta. Djeci je za normalan rast, razvoj i sveukupno zdravlje potrebna sigurna i stabilna okolina. Ograničavanje kretanja, poticanje socijalne distance ostavit će trajne tragove na zdravlje naše djece. Poticanju straha svakako doprinosi i inzistiranje na nošenju maske koje, dokazano dugotrajnim nošenjem mogu imati negativan učinak po zdravlje,posebno djece alergičara i astmatičara. Pored toga, nerealno je očekivati da će djeca maske nositi na propisan način.

Zbog velike zabrinutosti za našu djecu na sastanku roditeljskog vijeća, iznijeti su zahtjevi koje roditelji žele da budu prihvaćeni:

1.Većina roditelja žele da djeca imaju normalnu nastavu u školi, kao što je to bilo i prethodnih godina, pazeći naravno, pri tome, na higijenu unutar škole.

2.Ne želimo biti primorani svaki dan mjeriti temperaturu i davati svoj potpis za varijabilno stanje zdravstvenog stanja djeteta. Temperatura se treba mjeriti ako se uvidi lošije stanje djeteta. Jer svi znamo da se temperatura može javiti i u toku dana. Također, škole nemaju nadležnost koja pripada zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima, te kao takve nisu ovlaštene da mjere temperaturu jer bi u tom slučaju prekršili Krivični zakon Federacije BiH u članu 233, činom nadriliječništva.

3.Želimo da djeca idu u školu bez maski i da se maske ne nose u školskom prijevozu. Maske negativno utječu na njihovo psihološko i zdravstveno stanje, a budući da nije dokazana njihova funkcionalnost u zaštiti od virusa, primoravanje djece na nošenje istih polučilo bi kontraefekt po njihovo zdravlje (respiratorne infekcije zbog nepravilnog rukovanja i nekvalitetnih materijala, hipoksiju uslijed nedovoljne količine udahnutog kisika što za posljedicu ima nepravilan rad unutarnjih organa i dugotrajne posljedice na zdravlje, kako fizičko tako i psihičko).

4.Djeca trebaju biti slobodna bez ograničavanja kretanja, da mogu izlaziti u školsko dvorište na predviđeni školski odmor i obrok i druženje s vršnjacima.

5.Ne želimo da se škole ključaju u vremenu nastave, smatramo da se tako krše sva ljudska prava, kako djece tako i roditelja.

6.Želimo da razred bude cjelokupan, da se nastava odvija normalno u radnom tjednu od ponedjeljka do petka. Zašto ograničavati razred na 10-15 učenika kada u drugim ustanovama, na slavljima, u fitness centrima, disko klubovima, ugostiteljskim objektima i ostalim nije tako?

7.Želimo da se djeci dozvoli pohađanje sportskih aktivnosti kao i do sada, jer će u protivnom svi napori naše djece i trenera biti uzaludni. Tjelovježba je važna za zdravlje djece, jednako koliko i svi ostale smjernice za zdrav razvoj.

8.Roditelji nikako NE ŽELE online nastavu! Ovim vidom nastave djeca ne napreduju u svome znanju i ne stječu pravilnu izobrazbu. Prosvjetni radnici su ti koji trebaju osobno da na adekvatan način prenose znanje, a ne preko platformi. Roditelj ne može zamijeniti učitelja, nastavnika…Predmeti koji traže posebnu pažnju kao matematika i strani jezici preko platforme se ne mogu prenijeti kao direktno na satu.

9.Smatramo da nije u redu imati izolacijsku sobu za dijete, ako se primijete bilo kakvi simptomi bolesti i čekati zdravstvenog radnika i roditelja. Izoliranjem djeteta, dijete može doživjeti strah da je ono učinilo nešto pogrešno i da je ono krivo za činjenično stanje. Jednostavnije je dijete izvesti van škole i pozvati roditelja. S tim u vezi, povišene temperature su i prije pojave korona virusa bile česte kod djece i jednostavno se ne smije dopustiti da se povišena temperatura automatski povezuje za bolest covid-19. U slučaju povišene temperature škola je DUŽNA I MORA zvati ISKLJUČIVO I JEDINO djetetove roditelje/staratelje da ga odvedu njegovom obiteljskom liječniku, koji će utvrditi razlog povišene temperature. Svako drugačije postupanje, a naročito pozivanje u ovakvim slučajevima nekih trećih lica, bilo bi PROTIVZAKONITO.

Smatramo da je bitno djeci naglasiti da je higijena kao i do sad bitna:

-redovno pranje ruku sapunom i vodom

-izbjegavanje diranja lica prljavim rukama

-prekrivanje nosa i usta maramicom ili laktom prilikom kašljanja ili kihanja

-ne dovoženje bolesne ili febrilne djece u školu

-izbjegavanje bliskog i fizičkog kontakta s osobama koje imaju simptome bolesti ili temperaturu

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa dužno je svim školama dostaviti jasne procedure POTPUNO UTEMELJENE NA VAŽEĆIM ZAKONIMA i znanstvenim dokazima, a ne samo na osnovu pisanih uopćenih PREPORUKA od strane Svjetske zdravstvene organizacije ili kriznih stožera. Posebno ističemo da preporuke WHO-a nisu obvezujući akt, a naročito u vezi nošenja maski u zatvorenim prostorijama, uvažavajući činjenicu da je više od 30 znanstvenih studija nedvosmisleno utvrdilo da zaštitne maske ne štite od virusa.

Na kraju ovog dopisa želimo da vam se obratimo kao roditelji koji ne žele da naša djeca odrastaju kao dresirani roboti koji će koračati na zapovijedi, stajati i kretati se ocrtanim linijama stožeraških mjera, suludih zapovjedi i nelogičnosti. Kao zabrinuti roditelji ne želimo da njihova nasmiješena lica prekrivamo nepotrebnim maskama. Ne želimo da se ubija njihova motivacija za učenjem, radost druženja. Znate li da pored stožeraških mjera to više neće biti ista djeca?

To kao roditelji nećemo dopustiti, želimo normalnu nastavu za našu djecu, želimo druženje i igru sa vršnjacima, želimo nasmiješena lica i graju u školskim dvorištima. Ne želimo škole koje će nalikovati zatvorima i sijati strah u njihovim nevinim srcima. Znate li vi šta tražite od nas roditelja i od njihovih učitelja? Već dugo tražimo neke odgovore od vas, ali vi ne želite odgovoriti, vi ne želite uvažiti mišljenje roditelja, sindikata, učitelja.

Na kraju svega nemojte misliti da ćemo samo šutjeti i predati se, dopustiti da radite kako želite na štetu naše djece , njihovog obrazovanja i normalnog razvoja! Bit ćemo primorani u cilju zaštite naše djece ,djecu zadržati doma do uspostave normalne nastave gdje će obrađivati nastavni program iz školskog gradiva i polagati razrede na kraju školske godine, što po zakonu možemo!

Vijeće roditelja Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, Ljubuški