Javni poziv za certifikaciju objekata pogodnih za bicikliste u ŽZH

Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije objavljuje Javni poziv za certifikaciju objekata pogodnih za bicikliste (Bike Friendly Standard), u sklopu projekta „Biciklističke rute za unaprjeđenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural”.

Registrirani subjekti koji se žele prijaviti mogu se prijaviti unutar neke od sljedećih kategorija Bike Friendly Standarda:

1.BFS za smještajne objekte, namijenjen je za različite kategorije smještaja: smještaj u poljoprivrednom/seoskom gazdinstvu, apartmani, pansioni, kuće za odmor, kampovi, moteli, hoteli i hosteli.

2.BFS za ugostiteljske objekte, u koje spadaju sljedeći ugostiteljski objekti: restorani, kafići, pubovi, slastičarne, benzinske stanice, trgovački centri itd.

3.BFS za turističke agencije, a namijenjen je turističkim agencijama, turističkim info centrima itd.

  1. BFS za servisne stanice, u što spadaju: servisi za popravku bicikla, servisi u sklopu trgovina bicikla, trgovačkih centara, auto servisa, servisi poljoprivredne mehanizacije.
  2. BFS za javne garaže i parkinge uz prirodne i kulturne atrakcije, pješačke zone, muzeje, galerije, starogradske jezgre, pećine, rijeke, jezera, slapove itd.

Bike Friendly je opće poznat sinonim za usluge prilagođene biciklistima. Usluge označene Bike Friendly oznakom su objekti/servisi/atrakcije, itd. koji zadovoljavaju minimum standarda prilagođenih cikloturistima i njihovim potrebama, tj. subjekti koji su prepoznati po svom trudu da stvore ugodnu atmosferu za cikloturiste. Bike Friendly Standard je program kojim se, za potrebe cikloturizma, daje priznanje i certifikat pružateljima usluga koji, ispunjavajući uvjete, podržavaju biciklističke vožnje, biciklistička putovanja i biciklistička turistička iskustva u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Potreba za ovako opremljenim objektima odavno je izražena sve većom posjećenošću turističkih destinacija na našim područjima, ali i zbog intenzivnog razvoja, odnosno proširenja nove cikloturističke ponude kroz projekt „Cycling Rural“.

Proces certifikacije će se sastojati od:

  • Prijave zainteresiranih subjekata za certificiranje za jednu od gore navedenih kategorija;
  • Četiri radionice na području Županije Zapadnohercegovačke prema rasporedu koji će biti naknadno određen, na temelju broja prijava po pojedinoj općini/gradu u Županiji;

-Proces ugovaranja certifikacije sa subjektima;

-Terenske posjete jedan na jedan na lokacijama subjekata radi pripreme za certifikaciju;

-Ispunjavanje uvjeta za dobivanje certifikata će biti vremenski ograničeno zbog trajanja projekta;

-Posjeta nezavisnog evaluatora radi provjere ispunjenja uvjeta;

-Dodjela certifikata.

Prijavu je potrebno dostaviti na e-mail ana@eui-zzh.ba . Sve dodatne informacije mogu se dobiti na kontakt telefon +387 63 461 182.

Prijave se zaprimaju najkasnije do 15. studenog 2020. godine do 14:00 sati, te Vas molimo da se na vrijeme prijavite, s obzirom da je broj polaznika radionica ograničen.

Projekt „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural” provodi se u okviru 2. poziva Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Projekt je započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000,00 eura, od čega Europska unija financira 400.000,00 eura.

Partneri projekta su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi (CG).

Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i turističke ponude na otvorenom, u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivne turističke ponude pod brendom „CYCLING RURAL” koja će se uključiti u turističku ponudu obje zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu Jadranskog zaleđa.

Napomena:

Zainteresirani pravni subjekti sa područja Županije Zapadnohercegovačke, prijavne formulare za svaku kategoriju Bike Friendly Standarda mogu naći na sljedećem linku: https://www.bikefriendlystandard.com/dokumentacija/

Više detalja o standardu i procesu certifikacije, uvjetima za svaki standard, cijeni možete saznati na web stranici www.bikefriendlystandard.com

Popunjen prijavni obrazac sa traženom dokumentacijom treba poslati putem elektronske pošte na sljedeću e- mail adresu: ana@eui-zzh.ba

Projekt „CYCLING RURAL“ putem ovog poziva subvencionira certifikaciju za 20 objekata u iznosu od 40% cijene certifikacije za svaki od 5 Bike Friendly Standarda. Certifikat će vrijediti do kraja 2023. godine.

Sve dodatne informacije možete dobiti na gore navedenim kontaktima.

Ured Vlade ŽZH za europske integracije