Izvanredna 16. po redu sjednica Skupštine ŽZH održana pod maskama!

Skupština Županije Zapadnohercegovačke održala je izvanrednu sjednicu 16. po redu, u srijedu 29. travnja 2020. godine.

Zasijedalo se uvjetovano epidemiološkim mjerama – umjesto uobičajene dvorane za sastanke u zgradi na adresi Stjepana Radića 37b. u dvorani Hotela Park u Širokom Brijegu kako bi sjednici, poštujući propisanu distancu između ljudi, mogli nazočiti zastupnici, predsjednik Vlade i ministri u Vladi ŽZH, predstavnici Stožera civilne zaštite ŽZH Drago Martinović, Crvenog križa ŽZH Viktor Grbavac, Zavoda za javno zdravstvo ŽZH Dražen Bošnjak te brojni mediji.

Kao i uobičajeno, nakon što je predsjednik Skupštine Ivan Jelčić predložio Dnevni red koji se ovaj put sastojao od četiri točke (1. Usvajanje Zapisnika s 15. sjednice Skupštine Županije Zapadnohercegovačke 2. Zastupnička pitanja, primjedbe i prijedlozi, 3. Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom bolesti koronavirusa (COVID-19) na području Županije Zapadnohercegovačke i održanju stabilnosti Proračuna Županije zapadnohercegovačke (hitan postupak) i 4. Izvješće o stanju i mjerama u Županiji Zapadnohercegovačkoj vezano za epidemiju COVID 19), zastupnici su jednoglasno usvojili Dnevni red kao i Zapisnik s prethodne sjednice održane u ožujku te su pojedini iskoristili priliku te se obratili Skupštini s određenim upitima.

Točka koja je očekivano veći broj zastupnika potaknula na raspravu je bio Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) na području Županije Zapadnohercegovačke i održanju stabilnosti Proračuna Županije zapadnohercegovačke (hitan postupak). Na ovaj Prijedlog Zakona zastupnik Mirko Jelić (HRS) ulaže Amandman (kojeg Vlada nije usvojila), zastupnici predloženi Amandman nisu usvojili iako je četvero zastupnika bilo suzdržano (Marija Lovrić HSP dr. Ante Starčević, Zvonko Jurišić HSP, Dobroslav Bukmir i Željko Dragićević HDZ 1990.) te jedan glas za zastupnik Mirko Jelić HRS. Zastupnik Zvonko Jurišić ulaže četiri Amandmana (od kojih Vlada usvaja jedan koji se odnosi na izmjenu pojma epidemija u pojam pandemija u samom naslovu i kroz cijeli tekst Prijedloga Zakona, ostala tri Amandmana Vlada nije usvojila) dok su se zastupnici glasovanjem izjasnili tako da potržavaju Amandman 1., a za Amandmane 2. 3. i 4. četvero zastupnika je bilo suzdržano (Marija Lovrić HSP dr. Ante Starčević, Mirko Jelić HRS, Dobroslav Bukmir i Željko Dragićević HDZ 1990) dok je zastupnik Jurišić glasovao za Amandmane.

Predsjednik Vlade Zdenko Ćosić se obratio nazočnima i detaljno obrazložio treću točku dnevnog reda. Važno je istaknuti kako se ovim Zakonom želi pomoći našem gospodarstvu u vidu određenih mjera, te je napomenuo kako su mjere rađene u dogovoru s gospodarstvenicima s područja Županije Zapadnohercegovačke. Kako bi se solidariziralo s trenutnim stanjem i proračunskim korisnicima, umanjuju se plaće za 10%, odnosno 20% se umanjuju izabranim dužnosnicima. Također je istaknuo kako se ovo smanjenje ne odnosi na zdravstvene djelatnike, policijske službenike, djelatnike Uprave za civilnu zaštitu i Zavoda za javno zdravstvo.

Zastunpcimu u Skupštini uz smanjenje plaće od 20% , na dva mjeseca ukida se i zastupnički paušal. Članovima upravnih vijeća i nadzornih odbora koje je imenovala Vlada odnosno Skupština ŽZH ukidaju se sve naknade što predstavlja samo jednu od mjera u nizu ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa.

Četvrta točka dnevnog reda je bilo Izvješće o stanju i mjerama u Županiji Zapadnohercegovačkoj vezano za pandemiju COVID 19, zastupnici u Skupštini ŽZH su dobili detaljno Izvješće svih tijela institucija koje su izravno sudjelovale na terenu s ciljem suzbijanja navedene pandemije. Tu se u prvom redu misli na Krizni stožer Županije Zapadnohercegovačke, Uprave za civilnu zaštitu Županije Zapadnohercegovačke, Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke kao i Zavoda za javno zdravstvo. Svi predstvanici navedenih institucija su zastupnike detaljno upoznali s mjerama i aktivnostima iz okvira svog djelovanja.

Stručna služba Skupštine