HRS: Tražimo odgovor od GIP-a Široki Brijeg hoće li netko odgovarati zbog krađe u Dobrkovićima?

HRS Široki Brijeg dijeli zabrinutost zbog uočenih nepravilnosti i pozivamo na hitno djelovanje mjerodavnih službi.

Očito je kako su krađe dogodile na biračkom mjestu 150A025 Dobrkovići na području grada Širokog Brijega, ali se opravdano postavlja pitanje u koliko se još mjesnih zajednica dogodila krađa koju nitko nije imao hrabrosti prijaviti.

Mladoj djevojci, članici biračkog odbora koja se usudila zaustaviti malverzacije, očito je, organizirane akcije, treba bez razmišljanja uručiti plaketu počasne Širokobriježanke i dati novčanu nagradu.

U Dobrkovićima je sve snimljeno, počinjeno je „kazneno djelo za koje netko mora odgovarati“.

Vjerojatno su se slične stvari događale i u drugim mjesnim zajednicama, posebno u onim koje nisu na vrijeme predale materijale izbornih rezultata koje su „štelili“ do kasno u noć, a da na to nije pravovremeno reagiralo Gradsko izborno povjerenstvo Širokog Brijega (GIP). Kako drugačije protumačiti da se za brojanje 150 ili maksimalno 300 glasačkih listova treba potrošiti 7 sati rada?

HRS Široki Brijeg namjerno se nije ranije oglašavao, htjeli smo dati vremena da vidimo kako će GIP reagirati. U Dobrkovićima HRS Široki Brijeg uopće nije imao svojih promatrača i članova biračkih odbora pa nismo imali niti cjelovitu informaciju osim one koja se plasira po medijima.

Pozivamo nadležne službe da utvrde tko je sebi uzeo pravo kako bi glasovao za osobe koje uopće nisu izlazile na izbore te da sukladno zakonskim propisima sankcionira sve prekršitelje i političke subjekte koji su sudjelovali u malverzacijama.
HRS Široki Brijeg je tijekom izbornih aktivnosti uputio nekoliko službenih prigovora koji su se odnosili na propuste vezane za imenovanje članova i zamjenika biračkih odbora, međutim GIP Široki Brijeg nije ih uvažio, zato sada imamo scene u Dobrkovićima, Buhovu, Provu i sl..
Dijelimo zabrinutost zbog uočenih nepravilnosti i pozivamo na hitno djelovanje mjerodavnih tijela kako bi započeli istragu u cilju zaštite hrabre članice biračkog odbora iz Dobrkovića, a koja je uputila prigovor za sprječavanje malverzacija.

Dalibor Ravić, predsjednik Županijskog odbora Hrvatske republikanske stranke ŽZH