Google uvodi nove tipove reklama takozvane „sticky“, „leteće“ i AMP oglase

AMP, koji je u osnovi Googleov odgovor na Facebookove brzo učitavajuće Instant Pages, prvo je krenuo na mobilnim reszultatima pretraživanja no sada se pojavljuje na sve većem broju proizvoda. Kako AMP prilači sve više korisnika i izdavači su, očito, zainteresirani za mogućnost prodaje oglasa na tim stranicama. Već sada se nude opcije osnovnih oglasa, no kompanija je najavila kako će AMP uskoro dobiti podršku za tri nova tipa oglasa: takozvane „sticky“ oglase, potom „leteće“ oglase i AMP oglase za AMP stranice.

Posljednji spomenuti oglasi blizu su idealnima pošto bi se trebali učitavati jednako brzo kao i AMP stranice. Ti će oglasi biti pripremljeni u AMP HTML-u što će biti glavni razlog za njihovo brzo učitavanje. ‘Sticky’, odnosno ‘ljepljivi’ oglasi bit će konstatno na vrhu ili na dnu stranice dok skrolate kroz sadržaj i također ne bi trebali previše ometati sadržaj koji želite gledati. No, tužno je vidjeti da će tu biti i podrška za najiritantnije nove pop up oglase koje smo vidjeli u posljednje vrijeme, ‘leteće’ oglase koji će prekrivati cijele stranice teksta i ponekad će trebati skrolati kako bi ih se moglo maknuti s ekrana.

Google tvrdi kako su do sada oglasi na AMP-u bili generalno pozitivno prihvaćeni. Više od 80 posto izdavača koji koriste AMP tvrde kako imaju veću vidljivost, a preko 90 posto kaže da imaju povećano klikanje na oglase i imaju veću zaradu. Dakako, još je rano za davanje bilo kakavih ocjena, budući da je nova Googleova usluga još uvijek vrlo svježa. Neki podaci govore kako tek oko 4 posto posjeta dolazi putem AMP-a, a dio izdavača već se zapitao i kako se korisštenje tog načina prikaza stranica rangira u rezultatima pretrage.

Zasad se manji broj opcija oglašavanja na AMP-u odražavao na broj onih koji su svoje stranice objavljivali u tom formatu. Ipak, čini se kako je Google odlučio premostiti taj problem upravo kroz povećavanje broja ponuđenih vrsta oglasa čak i ako to bude značilo da će krajnji korisnici ponovno imati puno prigovora zbog prekrivanja sadržaja oglasima, kao što je to bio slučaj i na dosadašnjim platformama za prikaz internetskih stranica.

Ictbusiness.info