FOTO: Zanimljiv i neobičan hobi Hrvoja Mišetića iz Ljubuškog: Napravio maketu sela u dvorištu kuće

Zanimljiv i neobičan hobi za odmor i zabavu ima Hrvoje Mišetić (75), diplomirani ekonomist u mirovini, iz sela Grabovnik kod Ljubuškog.

U dvorištu svoje obiteljske kuće napravio je maketu hercegovačkog sela sa svim osnovnim značajkama koje jedno takvo selo ima.

Na zamisao i odluku da to napravi došao je zbog toga što mu od njegove obiteljske kuće u kojoj se rodio, nije ostalo ništa, budući da je srušena i na njezinim temeljima napravljena je nova u kojoj sada živi.

U staroj rodnoj kući živio je do svoje 15-te godine, slike i sjećanja su još živi, svaka pojedinost je u mislima, kazao je za Hercegovina.info.

‘U ovoj nižoj polovici bilo je ognjište na zemljanom podu od gline, a u drugom, malo nižem podrumskom dijelu, smo svi spavali i tu smo se i rađali. Na katu iznad tog dijela je bila ostava gdje je bilo žito, slama, a mi djeca, bilo nas je petero, smo nekad ljeti tu i spavali, jer je bilo malo svježije i ugodnije. Kad sam izradio našu kuću bio sam zadovoljan, ali nakon nekog vremena rekao sam sebi – idem napraviti i malo sela, da ne bude sama kuća.

Došao sam na zamisao da idem na manje kuće, a budući da imam i vodotok odlučio sam napraviti i vodenicu i seoski most. Poslije sam odlučio napraviti maketu naše seoske crkve i mislio sam time završiti, međutim, kako sam imao dosta slobodnog vremena opet sam nastavio’, priča Hrvoje i pokazuje i objašnjava svojih ruku djelo.

Počeo je praviti i modernije kuće, pokrivene crijepom, napravio je i seoske staze i puteve, nogometno igralište na čijim se tribinama ističe natpis “Naprijed naši”, i na kraju crkvu sv. Jakova iz Međugorja.

U crkvama i nekim kućama uveo je i svjetlo, voda kruži pomoću električne crpke i slika je prekrasna, osobito noću i u proljeće i ljeti kada ima zelenila i cvijeća.

Budući da seoski potočić žubori, za ljetnih vrućina ima se dojam i da rashlađuje.

U stražnjem dijelu dvorišta napravio je još jedno slično manje naselje s desetak kućica i međugorskom crkvom. U gradnji koristi materijal siporeks, koji se lako reže i obrađuje i na njega ljepilom lijepi kamene pločice.

‘Za izgraditi ovo glavno naselje trebalo mi je pet godina, no nije to bio intenzivan, neprekidni rad.

Od supruge Zlate imam potporu, zainteresirana je za ovo, a pomaže mi idejama i uređuje i održava, kultivira cijeli prostor cvijećem i zelenilom. Tko god dođe i vidi, čudi se. Ja se u svemu tome odmaram i opuštam, ispunjava me zadovoljstvom’, kaže Hrvoje.

Što se tiče planova i ideja u budućnosti, Hrvoje na proljeće iduće godine planira izložbu nekih svojih radova u jednom restoranu u Međugorju.

Hercegovina.info