Zbog naših političkih danguba i lijenčina: Studentima ŽZH od 1. rujna puna cijena smještaja u Mostaru

Studentski centar Mostar rezultate natječaja za prijem starijih studenata na smještaj i ishranu za akademsku 2017./18. godinu objavio je prije nekoliko dana po kojem će se tamo primiti 260 studenata starijih godina dok natječaj za brucoše slijedi u rujnu.

ŽZH godinama stvara dugovanja

Studentski centar uz smještaj svojim korisnicima nudi tri obroka dnevno, kao i niz dodatnih sadržaja.

Međutim, Studentski centar Mostar je velikim dijelom blokiran u svom radu i širenju usluga, tvrde iz mostarskog Studentskog centra, i sve to to zbog neplaćanja subvencije od strane Županije Zapadnohercegovačke koja već 3 do 4 godine stvara velika dugovanja.

Dug ove županije prema Studentskom centru Mostar dosegao je 370 000 KM i nakon velikog broja dopisa, zamolbi pa i studentske peticije niti jedna marka mjesecima nije uplaćena od strane spomenute županije.

Dugovi su se ove godine akumulirali, a Vlada ŽZH je u posljednjoj akademskoj godini uplatila subvenciju za samo jedan mjesec i to za prosinac 2016.godine.

„Danas smo u kolovozu 2017. godine a ŽZH takvim postupcima pokazuje veliku nebrigu za svoje studente“, kažu iz mostarskog Studentskog centra.

Nova cijena 345 KM

Valja napomenuti da je ova županija najbrojnija po zastupljenosti studenata u centru, pa kako ističe Glibić, zbog gomilanja duga ove županije daljnje poslovanje Studentskom centru Mostar je onemogućeno i ograničava ga u daljnjem funkcioniranju.

Kako ne bi došlo do daljnih problema u poslovanju Studentskog centra , Upravno vijeće Studentskog centra Mostar donijelo je odluku, kako ističu isključivo zbog nebrige Županije Zapadnohercegovačke, da će studentima koji dolaze iz ove županije od 1. rujna 2017.godine naplaćivati puni iznos mjesečnog boravka i ishrane u iznosu od 345 KM.

“Jako nam je žao što su studenti i njihove obitelji žrtve ovog problema, ali uprava centra je iscrpila sve komunikacijske kanale, zakonske mjere pa i dobru volju kako bi naplatili ono što je ova županija dužna svojim studentima. Čak su i sami studenti u svibnju potpisali peticiju sa zahtjevom prema ŽZH i tražili svoja prava, međutim ni tu nije bilo odgovora” kazala je Anita Glibić, glasnogovornica Studentskog centra Mostar.

Neće dopustiti jednoj županiji da naruši kvalitetu

Glibić dodaje, također, da ‘Studentski centar upućuje ispriku studentima ove županije, posebno studentima sa ugroženim socijalnim statusom i studentima bez jednog ili oba roditelja.

„Naš centar otvoren je studentima od Unsko-sanskog kantona do Distrika Brčko, Republike Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske i nikada nitko nije zauzeo ovako negativan stav prema studentima i mi moramo konačno reagirati“, odlučni su iz Studentskog centra Mostar

Iz Studentskog centra Mostar napominju da, osim smještaja za 500 studenata koji žive u domu, oni nude i prehranu za još 400 do 500 vanjskih studenata tijekom akademske godine po čemu su jedinstveni u BiH, te da neće dopustiti jednoj županiji da naruši kvalitetu svim ostalim studentima koji su naporno učili i trudili se kako bi zasluženo dobili mjesto u domu.

Dnevni list