ZAŠTO VAM ŠUTE?: Otkriven dostupan lijek koji u roku od 24 sata sprječava širenje koronavirusa kod zaraženih pacijenata

Vođa tima koji je otkrio navedeni lijek, dr. Richard Plemper, tvrdi da je lijek dobar i u borbi protiv sezonskih virusa.

-Ovo je prva demonstracija lijeka koji izuzetno brzo blokira prijenos virusa SARS-COV-2. To bi mogla biti prekretnica, rekao je Plemper.

Zaustavljanje širenja virusa sve dok se na planetu ne dogodi masovno cijepljenje spriječilo bi katastrofalne posljedice koje je pandemija već ostavila.

  • Primijetili smo da je lijek MK-4482 / EIDD-2801 donio niz aktivnosti protiv respiratornih RNA virusa i da liječenje zaraženih životinja (vjeverica) davanjem lijeka oralno dramatično smanjuje prijenos, rekao je Plemper za Fox5Atlanta.

Znanstvenici su vjeverice zarazili novim koronavirusom, a onda su pratili širenje virusa među njima. Zatim su im dali Molnupiravir. Kad su u isti prostor stavili zaražene vjeverice koje su uzele lijek s nezaraženima, nitko nije bio zaražen u kontaktu.

Molnupiravir je trenutno u naprednoj fazi kliničkih testiranja. Ako se podaci dobiveni na vjevericama uspiju pokazati i u testiranju s ljudima, covid pacijenti koji bi primili Molnupiravir mogli bi postati nezarazni u roku od 24 sata.

Studija koju je dr. Plemperov tim proveo objavljena je u znanstvenom časopisu Nature Microbiology.

Istraživači s Državnog sveučilišta u Georgiji tvrde da su otkrili antivirusni lijek koji se uzima oralno i sprječava širenje koronavirusa u roku od 24 sata.

U pitanju je lijek MK-4482 / EIDD-2801, poznatiji kao molnupiravir, koji u potpunosti zaustavlja mogući prijenos covid 19 na druge ljude u jednom danu.

Hrt.hr