Vozači autobusa, kamiona i ostalih vozila težih od 3 i pol tone na području Zapadnohercegovačke županije više neće moći bez prekida voziti dulje od 4 i pol sata, koliko je to zakonom propisano. Zbog nepostojanja čitača digitalnih tahografa, vozači u Bosni i Hercegovini su kontinuirano mogli voziti dulje od 8 sati, čime su ugrožavali i sebe i ostale sudionike u prometu.

Primjerice, određen broj autobusa koji, između ostalih, voze djecu na ekskurzije posjeduje digitalne tahografe te su na području BiH vozači takvih vozila do jučer mogli voziti i do dvanaest sati kontinuirano bez kazne jer nitko nije mogao utvrditi koliko su dugo za upravljačem.

Kako bi pojačali sigurnost prometa, smanjili mogućnost nesreća zbog umora vozača te spriječili njihovo izrabljivanje, pripadnici postrojbe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a ZHŽ-a odsad će vršiti kontrolu spomenutih vozila na području sve tri općine ove županije te grada Širokog Brijega.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije prvo u BiH počinje s kontrolom vozila s digitalnim tahografima. Izvršni direktor Agrama Kristijan Lavrić sa suradnicima je u prostorijama Agrama u Ljubuškom uručio vrijednu donaciju MUP-u Zapadnohercegovačke županije koju je, uime MUP-a, primio v. d. ravnatelja policije Milenko Madunović.

Riječ je o čitačima digitalnih i analognih tahografa, marke VDO, vrijednima više tisuća maraka. Više policijskih službenika MUP-a ZHŽ već je obučeno za upotrebu ovih uređaja, tako da će se odmah početi s kontrolom motornih vozila u koje su ugrađeni digitalni tahografi (kontrola motornih vozila u koja su ugrađeni analogni tahografi kontinuirano se provodi).

“Inače, odredbama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u cestovnom prijevozu Bosne i Hercegovine, motorna vozila teža od 3 i pol tone moraju imati ugrađen tahograf, a vozači navedenih vozila ne smiju voziti u kontinuitetu dulje od 4 i pol sata”, navedeno je u službenom priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije.

Prema procjenama Europske unije, u svim se zemljama broj vozila s ugrađenim digitalnim tahografom kreće od 70 do 80 posto, što znači da najveći broj autobusa koji iz tih zemalja voze hodočasnike do Međugorja ima ovu vrstu tahografa. S druge strane, na području Bosne i Hercegovine, prema istim procjenama, digitalni tahograf ima 10 do 20 posto vozila.

Inače, digitalni tahograf je uređaj u cestovnom prometu za bilježenje brzine i prijeđenog puta, kao i vremena rada i odmora, gdje se podaci zapisuju u radnu memoriju i memorijsku karticu, a koji omogućava pohranjivanje podataka za razdoblje od 365 dana. Novčane kazne, predviđene

Zakonom o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u cestovnom prijevozu BiH, za pravne i fizičke osobe su visoke.

“Novčanom kaznom u iznosu od 5000 KM kaznit će se pravna ili fizička osoba poduzetnik ako mobilnog radnika rasporedi na rad tako da njegovo radno vrijeme prekoračuje ono propisano zakonom, kao i ako mobilnom radniku ne omogući korištenje stanke”, navodi se u spomenutom zakonu. Za izbjegavanje ugrađivanja tahografa kazna je čak 10.000 KM.

Marija Medić Bošnjak / Vecernji.ba