VIDEO: Zanimljivo predstavljanje u Širokom Brijegu ekološke (ne)svijesti na području ŽZH

Ovog ponedjeljka 28. rujna, u Širokom Brijegu održano je zanimljivo predstavljanje analize postojećeg stanja u oblasti zagađenja vodnih putova, trenutačnom stanju postojećih postrojenja za gospodarenje otpadom, te pregled broja i lokacija nelegalnih odlagališta.

Analiza je pripremljena u okviru “YOUth Drive” projekta financiranog od strane Europske unije, a kao takva uz neke sitne preinake, objavit će se u formi publikacije i seta preporuka za zakonodavce s područja ŽZH.

Ekspert za zaštitu okoliša, Radoslav Udovičić, kroz temu “Predstavljanje provedene analize i seta preporuka“ detaljno je prisutnima obrazložio s čime raspolaže zapadna Hercegovina i s kakvom prirodom, ali na žalost s malo ekološki osviještenim razmišljanjem. Ne samo među običnim ljudima, nego i institucijama vlati koje skoro pa i ništa ne rade po tom pitanju, ali s naglaskom kako su uočene neke promjene na pozitivno i kako je potrebno što više skrenuti na svijest da čuvamo ovu našu prirodnu ljepotu koju imamo.

Posebno se dotakao našeg najvećeg “zlata”, a to je voda. Silna nelegalna odlagališta otpada koja se nalaze u svakom gradu i općini na području ŽZH i gdje se sa sigurnošću može kazati kako svako mjesto ima bar po 30-ak takvih odlagališta, uveliko utječu na podzemne vode s kojima se opskrbljujemo i koju koristimo za poljoprivredne djelatnosti. A osim toga, dotakao se i kanalizacijskog sustava koji doslovno pa i ne postoji i nerijetko završava u brojnim rijekama.

Jozo Kolobarić mg. soc iz Posušja, i jedan od ekoloških osviještenih građana, predstavio je temu “Utjecaj neosviještenosti o potrebi za pravilnim upravljanjem otpada , na svakodnevni život, primjeri pozitivne prakse” kroz dinamički i slikovit govor ukazao je kolika svijest treba biti u svakom pojedincu ako nešto želimo promijeniti.

Svjestan situacije kako ŽZH nije jedina koja ima ovaj problem, a koji imaju i druga mjesta, pojasnio je kako otpad kao sirovina može biti ponovno reciklirana, i kako bi se dobili proizvodi za ponovnu uporabu.

Ravnatelj ureda za Europske integracije Vlade ŽZH Ivan Jurilj, pohvalio je važnost ovakvih seminara gdje se uistinu zajedničkim snagama vladinog i nevladinog sektora puno toga može učiniti. Po ovom pitanju svi trebamo zajednički imati isti cilj!

Dodajmo pri tome kako je seminaru osim predstavnika gradske i županijske vlasti nazočilo nekoliko udruga s područja ŽZH, a među njima i predstavnici Udruge “Eko OTPOR” koji su u zadnje vrijeme bili dosta aktivni prezentirajući javnosti stvarno stanje s terena brojnih ekoloških “incidenata” na području ŽZH. Projekt financira Europska unija u okviru Programa Prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a implementira ga Udruga za razvoj okoliš i kulturu EKO ZH.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info