ŠIROKI BRIJEG – U subotu, 18. studenog 2017., povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, u Osnovnoj školi Dragutin Tadijanović u Vukovaru održala je se videokonferencija u okviru pilot projekta suradnje osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago (Projekt Korijeni).

Videokonferencija je trajala oko 45 minuta, a osim javljanja učenika, učitelja i ravnatelja škola, svim sudionicima se obratio državni tajnik Zvonko Milas. Također, pozdravne riječi iz Širokog Brijega uputili su gradonačelnik Miro Kraljević i ravnatelj Prve osnovne škole Široki Brijeg Miroslav Hrkać. Između ostalog, istaknuli su kako je ovih dana Široki Brijeg u mislima i molitvi uz herojski grad Vukovar. Također, pozitivnim su ocijenili cijeli projekt čiji je nastavak najavljen za veljaču sljedeće godine.

Održavanje videokonferencije na dan pada Vukovara naglašava zajedništvo hrvatskog naroda, posebice Hrvata iz BiH i iseljeništva, u Domovinskom ratu, ali i u budućnosti, kroz najmlađe generacije.

Cilj projekta Korijeni, pokrenutog u rujnu 2017., kojeg organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, jačanje je povezanosti i suradnje škola koje pohađaju Hrvati izvan RH sa školama u RH kroz:

– međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz RH, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u RH i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama,

– podršku jačanju hrvatskog identiteta u BiH i iseljeništvu osnaživanjem veza s Hrvatskom kroz njegovanje hrvatskog identiteta, povijesti, tradicije, kulture na razini primjerenoj dječjoj dobi (s napomenom da se u BiH posljednjih godina intenzivno provodi bratimljenje s turskim školama),

– pružanje kontinuirane podrške iz RH hrvatskim školama u inozemstvu u kojima volonteri (u pravilu bez potrebnih pedagoških kompetencija) podučavaju djecu hrvatski jezik i kojima će konačno biti pružena institucionalna podrška (Ministarstvo znanosti i obrazovanje sljedeće školske godine planira slanje učitelja u SAD, Kanadu i Australiju),

– stvaranje platforme za kasnija formalna (na razini udruga/institucija) i neformalna (pojedinci) obrazovna, znanstvena, gospodarska umrežavanja.

SirokiBrijeg.info