VIDEO SUČELJAVANJE: Plaće i opstanak mladih u Širokom Brijegu

Pitanje na koje su odgovarali kandidati za Gradonačelnika Grada Širokog Brijega Mire Kraljevića i Vlade Marušića ticalo se plaća i opstanka mladih u Širokom Brijegu, koje je Antonija Banožić gradska vijećnica u Širokom Brijegu postavila obojici kandidata. Ona je svoje pitanje koncipirala temeljem nesrazmjera koje vlada između prosječne plaće u Širokom Brijegu koja iznosi 799,00 KM dok je cijena potrošačke košarice u Širokom Brijegu jedna od najskupljih u BiH i iznosi 2.000,00 KM. Upravo zbog toga naši mladi napuštaju svoja ognjišta i odlaze u potragu “trbuhom za kruhom“ , rekla je Antonija.

Na to pitanje Gradonačelnik Kraljević je odgovorio kako on na godišnjoj razini organizira sastanke sa Širokobriješkim gospodarstvenicima i gdje se razgovora o poboljšanju položaja uposlenika i povećanja plaća a sve sukladno tržišnim uvjetima, i gdje uvijek ima prostora za napredak na tom polju.

Vlado Marušić se zahvalio Antoniji na postavljenom pitanju jer je po njegovom mišljenju u pitanju Antonije Banožić sadržano sve odnosno cijeli naš život. Naši mladi,pa čak i njihovi roditelji odlaze vani u potrazi za boljim i smislenijim životom što poprima kataklizmične razmjere jer ostaju prazna naša ognjišta i sela. Marušić je rekao Banožićki kako vani odlaze naši mladi zbog nekoliko razloga, gdje danas čak nije najvažniji ekonomski moment jer osobno poznaje supružnike koji su imali ukupna mjesečna primanja 4.000,00 KM i otišli su vani, pa se stoga postavlja pitanje zašto odlaze vani? A oni vani odlaze zbog svekolike političke, pravne,socijalne i ekonomske situacije.

Ono što bi Marušić učinio kako bi zaustavio naše mlade u odlasku ukoliko postane Gradonačelnik Širokog Brijega bilo bi povećanje plaća radnika u proizvodnom sektoru u velikih gospodarstvenika Širokog Brijega, gdje niti jedna plaća ne bi smjela biti manja od 1.500,00 KM mjesečno neto plus doprinosi, što bi uz plaćanje dječjeg nadoplatka i drugih beneficija obiteljima s troje i više djece generiralo opstanak naših mladih u Širokom Brijegu pa čak i djelovalo na njihov povratak iz inozemstva. On smatra kako je to realno, moguće i ostvarljivo imajući u vidu cjelokupno gospodarsko stanje u Širokom Brijegu. Malo i srednje poduzetništvo bi poštedio i zaštitio jer oni i tako jedva sastavljaju kraj s krajem.

Ovdje je također važno napomenuti kako je moderator sastanka ispred CCI u nekoliko navrata upadao u riječ Antoniji Banožić te kandidatu za gradonačelnika Grada Širokog Brijega obrazlažući pitanje Banožićke i odgovore Vlade Marušića na svoj način, pogodujući time aktualnoj gradskoj vlasti i aktualnom Gradonačelniku Širokog Brijega Miri Kraljeviću, kako na odlazak naših mladih i cijelih obitelji vani osim navedenih teza Banožićke i Vlade Marušića postoje i drugi razlozi odlaska naših mladih u inozemstvo, te razlozi za povećanje plaća uposlenih u privatnom sektoru,kao što su tržišna utakmica i slično, što donekle pije vode, no nikad dovoljno, nikada do kraja, što on svjesno prešućuje ili pak živi u nekom drugom vremenu koje se ne mjeri očima običnog puka koji jako dobro razumije i cijeni riječi koje izviru iz srca i duše a Antonija Banožić i Vlado Marušić upravo na tim principima baziraju cijelu svoju predizbornu kampanju.

Poslušajte video sučeljavanja Vlade Marušića i Mire Kraljevića:

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info