U petak je u Širokom Brijegu održana osnivačka Skupština Udruge socijalnih radnika Županije Zapadnohercegovačke za čiju je predsjednicu izabrana Katarina Karačić iz Širokog Brijega, te članovi i članice Upravnog odbora, kao i definirane opće smjernice za daljnji rad.

Cilj Udruge je okupiti socijalne radnike sa područja Županije Zapadnohercegovačke koji će raditi na poboljšanju pristupa pravima za ranjive kategorije stanovništva, kao i na unapređenju statusa socijalnih radnika.

socijal24317_4

Nakon osnivačke skupštine medijima se obratila novoizabrana predsjednica Katarina Karačić, koja je između ostalog kazala kako će se osnivanjem ove Udruge početi raditi na poboljšanju uvjeta za socijalne radnike, te nastojati što više u praksu uvoditi nezaposlene mlade socijalne radnik.

Na konstataciju novinara da je u državi ima puno siromašnih, predsjednica Karačić je upitana kako poboljšati njihova prava te se izboriti da im status bude bolji.

“Nadamo se da ćemo kroz udrugu moći stvoriti nekakav veći pritisak na institucije, na zakonodavce, da nam omoguće da se sam zakon više prilagodi našim korisnicama, a samim time i poboljšanju uvjeta rada socijalnih radnika; i kada mi pružamo kvalitetnu uslugu samim time i našim korisnicima će se poboljšati njihova kvaliteta života” – kazala je predsjednica Udruge za socijalne radnike Katarina Karačić.

Radmila Gašpar, ravnateljica Centra za socijalni rad Široki Brijeg također je napomenula kako je puno mladih na birou, a ovo je prilika da kao Udruga bolje utječu na zakonodavca da raspisivanje natječaja za posao ne bude samo formalnost nego da se stručni kadar i zaposli.

“Socijalnih radnika fali u školama i drugim institucijama, a u nekim centrima gdje ih i ima, sve se čini nepristupačno te javnost često osuđuje socijalne radnike, no ako na tim mjestima nema stručnih osoba, onda se nema što za nadodati osim pitanja “Kako riješiti taj kolaps” i očito je da se tu puno stvari mora promijeniti” – kazala je Radmila Gašpar, ravnateljica Centra za socijalni rad Široki Brijeg.

Službenica za ljudska prava u uredu OSCE-a Mostar Jesenka Falak poručila je kako će OSCE biti spona između udruge i predstavnika vlasti. Te pohvalila veliki trud socijalnih radnika iz ŽZH prilikom osnivanja spomenute udruge.

”Udruga će biti prije svega glas socijalnog rada, glas koji će govoriti u prilog poboljšanja statusa te zaista teške i plemenite profesije, a s druge strane OSCE je tu da ih poveže i s predstavnicima vlasti jer su oni ti koji odlučuju koliko će sredstava i kada otići za te najmarginalnije kategorije. Neizmjerno mi je drago da će ova udruga biti dio ostalih udruga na razini entiteta i države te da će napredovati”

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info