VIDEO: dr. Andrea Jurić – Nema potrebe odvajati djeca ako ima uvjeta za više od njih 15 u razredu!

Prije početka nove školske godine, date su upute kako i smjernice za kakvo takvo održavanje nastave na području ŽZH.

Osim za škole, smjernice su date i za organizirani prijevoz, gdje je autoprijevoznik dužan zadužiti odgovornu osobu koja će nadgledati djecu te kontrolirati pridržavanje distance između djece, koja iznosi minimalno 1 metar. Djeca od 10 godina i starija, dužna su pravilno nositi respiratorne maske za vrijeme vožnje organiziranim prijevozom, kao i vozač autobusa i osoba koja nadgleda djecu. Autobus je potrebno između vožnji dezinficirati i provjetriti (20-30 min) a jednom tjedno provesti temeljitu dezinfekciju svih površina u vozilu.

Ova uputa nakon samo par tjedana od početka nastave što se tiče prijevoza učenika je “u vodu pala”. Niti vozači, niti učenici se toga ne pridržavaju.

Razredno odjeljenje ne bi smjelo imati više od 15 učenika (fizička distanca između učenika 2m) ukoliko se radi o klasičnoj tipu učionice (raspoređenih na način koji osigurava maksimalnu distancu), međutim u većim prostorima moguće je smjestiti i veći broj učenika uz poštivanje obavezne fizičke distance između djece. Raspored sjedenja ne smije se mijenjati, kao niti učionice.

Ravnatelji škola su doslovno shvatili preporuku kako u razredu ne smije biti više od 15 učenika, tako da je došlo do cijepanja razreda koji je imao 16, 17 ili 18 učenika na pola i jedna grupa je recimo od 7, a druga 8 učenika što je stvorilo nepotreban problem ne samo učenicima, nego nastavnom osoblju i roditeljima.

Hoće li se što mijenjati u školi i normaliziranju sad zasad pojedini mali razredi kada je već u ovoj situaciji teže veće razrede spajati i zbog čega su popustile mjere u školskom autobusu, priupitali smo epidemiologinju dr. Andreau Jurić, koja je izravno odgovorila na ta dva pitanja i prozvala inspekciju za ne provođenje kontrole autoprijevoznika, a ravnateljima škola poručila da ne razdvajaju učenike manjeg razrede ako već imaju adekvatne uvijete za održavanje školske nastave.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info