Svjetski zlatni inovator Zoran Kutle objašnjavao svoju inovaciju Kraljeviću i Topiću

ŠIROKI BRIJEG – Gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić priredili su prijam za inovatora Zorana Kutlu koji je krajem prošlog mjeseca na svjetskoj izložbi inovacija u Seulu osvojio zlatnu medalju.

Kutle je zlatnu medalju dobio za inovaciju – napravu kojom se potonulo plovilo, bilo koje veličine, može u roku od nekoliko sati izvući na površinu. Gradonačelnik Kraljević i predsjednik Vijeća Topić čestitavši Kutli na uspjehu uručili su mu prigodni poklon.

„Za realizaciju ove ideje odlučio sam se nakon pada putničkog aviona kompanije ‘AirAsia’ u Indoneziji krajem 2014. godine. Za avionom se tragalo danima. Nestalo je više od stotinu ljudi, a ustvari postoji jednostavno rješenje“, istaknuo je Kutle.

Ideja inovatora Zorana Kutle je da se na palubi broda naprave dva udubljenja, s dvije strane, u koje bi išle plastične lopte, a koje bi bilo spojene jednom cijevi koja idu kroz palubu. Lopte bi na sebi imale nastavak na koji je namotan jači konac od nekoliko kilometara. Taj konac bio bi spojen s jedne lopte na drugu. Kada brod tone lopte bi ostajale na površini, a u isto vrijeme konac bi se odmotavao. Kada dođe spasilački brod imao bi mogućnost da sajlu kojom će izvlačiti brod zaveže za jedan kraj konca.

Grad Široki Brijeg