Širokobriješka Čistoća ilegalno odlaže otpad na privatnim posjedima na području Dobrkovića?

ŠIROKI BRIJEG – Mjesna zajednica Dobrkovići već više od petnaest godina vodi borbu s JKP Čistoća d.o.o. Široki Brijeg i Gradom Širokim Brijegom.

Prema riječima naših sugovornika, godine 1998. Grad Široki Brijeg od jednoga je stanovnika Dobrkovića, koji je iselio iz ovoga naselja, na 20 godina zakupio dio zemljišta na lokalitetu Trišnjetine na području Dobrkovića. Ova i okolne parcele potkraj 1970-ih godina bile su na kratak period iznajmljene Rudnicima boksita Široki Brijeg, dok nije završena eksploatacija ruda koje su se tu nalazile.

“Ovo zemljište na kojemu se i sada nalazi ruda, 1998. godine zakupljeno je na 20 godina. Ni za to nas nitko nije kontaktirao, tj. radilo se o dogovoru isključivo s vlasnikom ove parcele. Radnici Rudnika boksita ovdje odlažu pa kasnije opet natovaraju rudu i kamionima je prevoze preko privatnih posjeda. Grad Široki Brijeg ovu parcelu pokušava pretvoriti u deponiju, unatoč otporu mještana”, ističu članovi Vijeća MZ Dobrkovići za portal Jabuka.tv.

Ipak, ovo za stanovnike Dobrkovića nije glavni problem. Unatoč uzaludnoj i već gotovo dvodesetljetnoj trakavici zbog prelaska teretnih vozila Rudnika boksita preko privatnih posjeda, u skorije vrijeme nastao je novi problem na privatnim posjedima u blizini zemljišta koje je zakupio Grad Široki Brijeg.

Nekadašnji rudnik boksita. Plavi krug približno predočava parcelu koju je zakupio Grad Široki Brijeg, a koja se uglavnom koristi za istovar i utovar ruda. Crveni krug – ilegalno odlagalište smeća na privatnim posjedima mještana Dobrkovića

Kako za portal Jabuka.tv ističu članovi Vijeća MZ Dobrkovići, JKP Čistoća prije otprilike tri mjeseca počelo je ilegalno odlagati komunalni otpad na privatnim posjedima mještana. Stanovnici ovoga širokobriješkoga naselja fizički su blokirali djelatnike komunalnoga poduzeća, ali budući da ne mogu stražariti 0 – 24 sata, bitku polako gube.

“Nekoliko puta smo ih fizički zaustavljali u namjeri da na našim privatnim posjedima odlože otpad, ali nismo u mogućnosti po cijele dane čuvati naše posjede. Kada smo ih zaustavljali, djelatnici ‘Čistoće’ obećavali su nam da više neće odlagati otpad, ali ipak ga odlažu kada nitko ne čuva ove posjede”, govore članovi Vijeća MZ Dobrkovići.

Uvidom u katastar može se vidjeti da se sporna deponija doista nalazi na parcelama u privatnom vlasništvu mještana Dobrkovića. Usto, čak i da se ne radi o ilegalnom odlagalištu, upitno je koliko bi odlaganje smeća na tom lokalitetu bilo prikladno, budući da se u blizini nalaze stambeni objekti, ali i korito rijeke Ugrovače i vrilo Jabuka.

Ilegalna deponija smeća na privatnim posjedima mještana Dobrkovića

Na upit o ilegalnom odlaganju otpada na prostoru jedne od bivših deponija Rudnika boksita Široki Brijeg, iz JKP Čistoća odgovoreno nam je da se već nekoliko godina kao glavna deponija komunalnoga otpada koristi regionalna deponija Uborak u Mostaru.

“Povremeno, a kao privremeno rješenje, koristi se deponija na zakupljenom lokalitetu Trišnjetine, što je u skladu s Odlukom o određivanju lokacije za izgradnju deponije (Sl. glasnik Općine broj: 3/90). godine, Lokacijskom dozvolom broj: 06-364-77/00 od 15.3.2000. godine i Studijom centralne deponije otpada za Općinu Široki Brijeg”, dodaju iz JKP Čistoća za portal Jabuka.tv.

Odgovor, u stvari, zaobilazi ključni problem, tj. navode mještana da se komunalni otpad odlaže na privatnim parcelama koje su u blizini zemljišta koje je zakupio Grad Široki Brijeg, a ne na samome zemljištu koje je Grad zakupio.

Stoga smo se obratili i Gradskoj upravi, a iz Ureda gradonačelnika odgovoreno nam je da “Grad Široki Brijeg ima zakupljen prostor za deponiranje otpada na lokalitetu Trišnjetine koji se, pored regionalne deponije Uborak u Mostaru, povremeno koristi za odlaganje komunalnoga otpada”, uz bitan dodatak da će se “nelegalni deponiji otpada na bilo kojoj lokaciji tretirati i sanirati u skladu s propisima”.

Odlagalište smeća nalazi se u blizini stambenih objekata, ali i rijeke Ugrovače te vrila Jabuka

Mještani Dobrkovića nadaju se da će iznošenjem ove priče u javnost doći do nekih promjena, a razmišljaju i o tužbi protiv Rudnika boksita, s namjerom da se njihove parcele vrate u prvobitno stanje, odnosno stanje prije eksploatacije ruda.

Jabuka.tv