Ako mahanje zastavom Bosne i Hercegovine znači voljeti Bosnu i Hercegovinu onda sa sigurnošću tvrdim da Širokobriježani ne vole Bosnu i Hercegovinu.

Ali, ako biti uspješan poduzetnik ili športaš u Bosni i Hercegovini znači voljeti Bosnu i Hercegovinu onda su Širokobriježani zasigurno najveći bh. domoljubi. Naime, Grad Široki Brijeg prema statističkim podacima u posljednjih 10-ak godina je jedna od najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave i već nekoliko godina u samom vrhu prema kvaliteti življenja u Bosni i Hercegovini. Širokobriješki poduzetnici su već poodavno izašli iz lokalnih okvira, tako da su tvrtke Mepas, Feal, Hering, A3, Ataco i brojne druge ponos našega grada, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Široki Brijeg je športski grad, a širokobriješki športaši su najbolji promotori svoga Grada, svoje Županije, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Vratimo se razlogu pisanja ovog članka, finalnoj utakmici Kupa BiH između Širokog Brijega i Sarajeva i događanjima prije, tijekom i nakon utakmice, a posebice pisanju i izvješćivanju pojedinih medija. Pisanje i izvješćivanje pojedinih medija vratilo me unatrag osam godina kada je trebala biti odigrana utakmica između istih momčadi, ali zbog tragičnog slučaja nije odigrana. I tada su isti mediji predvođeni jednim javnim emiterom sotonizirali navijačku skupinu, ali i sve građane Širokog Brijega.

Svjedoci smo nažalost da se gotovo redovito za vrijeme intoniranja himne ‘Intermezza’, kao i na početku prve finalne utakmice Kupa BiH igrane u Sarajevu, pjeva pjesma ‘Jedna si jedina’ u prijevodu ‘Mi bosanci’. Na početku druge finalne utakmice Kupa BiH igrane u Širokom Brijegu navijači su skandirali ‘Mi Hrvati’. Usporedo su se čuli i zvižduci što nije prvi put, a vjerojatno niti zadnji. Moramo se svi zapitati kakvu nam poruku šalju građani, što nam žele reći? Najlakše ih je osuditi, izreći presudu da ih se niti sasluša. Neprimjereno navijanje tijekom utakmice nije ništa novo za bh. Premijer ligu čemu smo se nažalost naviknuli na većini utakmica, ali kada se to desi u Širokom Brijegu onda je to nacionalizam, šovinizam, fašizam… Ovi detalji s početka i tijekom utakmice u Širokom Brijegu zasjenili su događaj koji je trebao zauzeti neusporedivo veću pozornost medija, a to je prijetnja smrću igračima Sarajeva nakon utakmice u Širokom Brijegu. Dalje, uopće nije bitno niti najblaže rečeno tendenciozno suđenje u korist gostiju, odlična atmosfera na stadionu Pecara… Bitno je da se Široki Brijeg prikaže u najcrnjem svjetlu čemu naveliko, osim pojedinih medija, pridonosi NS BiH svojim odlukama i priopćenjima.

Slogan Grada Širokog Brijega ‘Široki Brijeg – uvijek na 1. mjestu’, osvajanjem Kupa BiH potvrdili su nogometaši Širokog Brijega, kluba koji najvećim dijelom financiraju širokobriješki gospodarstvenici, kluba koji će još jednom predstavljati svoj Grad, Županiju i Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom natjecanju. Široki Brijeg i Širokobriježani će i ubuduće svoje domoljublje prema državi u kojoj žive iskazivati svojim uspjesima na području gospodarstva, kulture, športa i drugim segmentima života, a istovremeno bit će ponosni na pripadnost svome hrvatskom narodu.

Građanin Širokog Brijega
dr. sc. Drago Martinović