ŠIROKI BRIJEG – Točno su tri mjeseca prošla otkako je u noći s 8. na 9. listopada 2016. godine maloljetni Mile Soldo zadobio teške tjelesne ozljede na rođendanskoj proslavi u Širokom Brijegu.

Bez obzira na vrijeme koje je prošlo od samoga događaja, od MUP-a ŽZH i Županijskoga tužiteljstva ŽZH portal Jabuka.tv nije uspio dobiti konkretnije podatke o istrazi jer je ona još uvijek u tijeku.

“Ono što možemo reći jeste da istragu vodi Županijsko tužiteljstvo, a policijski tim, koji je zadužen za rad na ovom predmetu, na dnevnoj bazi komunicira i surađuje s postupajućim tužiteljem“, rekli su iz MUP-a ŽZH za portal Jabuka.tv.

“U rad na ovom predmetu uključen je veći broj iskusnih istražitelja koji svakodnevno intezivno rade. Međutim, zbog obujma posla ne možemo iznositi procjene kada će službene radnje koje poduzimamo biti završene. Za eventualne iscrpnije informacije molimo da kontaktirate Županijsko tužiteljstvo”, priopćeno je iz MUP-a ŽZH.

Iz Županijskoga tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke također nismo dobili podatke o tome kada bi se mogao očekivati kraj ove istrage i u kojem smjeru ona ide, tj. radi li se o samoozljeđivanju ili o brutalnom premlaćivanju maloljetnoga Mile Solde.

„Vezano za slučaj maloljetnoga M. S. iz Širokoga Brijega, koji je u noći s 8. na 9. listopada 2016. godine u mjestu Dubrava, Široki Brijeg, na rođendanskoj proslavi zadobio tjelesne ozljede, obavještavamo vas da je Županijsko tužiteljstvo ŽZH u Širokom Brijegu dana 11. studenoga 2016. godine zaprimilo izvješće o postupanju PU Široki Brijeg, uz koje su dostavljeni dokazi povodom navedenoga slučaja.

Nakon zaprimanja izvješća o postupanju, Županijsko tužiteljstvo ŽZH je, zajedno s timom za provođenje istražnih radnji, nastavilo s prikupljanjem dokaza radi utvrđivanja odlučnih i svih drugih činjenica, pa je do sada saslušano više od 80 svjedoka, uključujući oštećenika M. S., kao i njegove roditelje, koji su saslušani pred tužiteljem.

Također, pored saslušanih svjedoka, prikupljeni su materijalni dokazi te su naređena potrebna vještačenja, dok su u međuvremenu već pristigli rezultati određenih zatraženih vještačenja, o kojima u ovom trenutku u cilju zaštite istrage ne možemo dati više informacija. U tijeku je saslušavanje i drugih osoba za koje postoji vjerojatnost da bi mogle dati korisne informacije vezane za slučaj, a s obzirom na to da je riječ o velikom broju osoba, u saslušanje navedenih svjedoka uključeni su svi tužitelji ovoga tužiteljstva, kao i članovi tima za provođenje istražnih radnji MUP-a ŽZH“, rekao je za portal Jabuka.tv Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za informiranje Županijskoga tužiteljstva ŽZH-a.

„Tužiteljstvo ŽZH će nastaviti intenzivan rad na prikupljanju materijalnih dokaza, saslušanju svjedoka i poduzimanju drugih potrebnih radnji u cilju razrješavanja okolnosti slučaja“, zaključio je.

Podsjetimo, Mile Soldo u noći s 8. na 9. listopad 2016. godine dovezen je u SKB Mostar s teškim ozljedama, a prema prvim neslužbenim informacijama koje su tjednima kružile u gradu maloljetnika je brutalno pretukla skupina mladića, pripadnika tzv. zlatne mladeži, odnosno sinovi lokalnih tajkuna.

Slučaj je u javnost izišao kada je portal SirokiBrijeg.info objavio prvu vijest o „slučaju Soldo“, a potom se u Širokom Brijegu digla poprilična buka u vezi slučaja i „šutnje“ policije i MUP-a ŽZH. Kako je rasla medijska pozornost tako je „slučaj Soldo“ prerastao okvire lokalnoga događaja pa je bio temom emisija „Provjereno“ Dnevnika.hr i „Pod povećalom“ Naše.tv. Vrhunac ovoga slučaja bio je prosvjed održan na središnjem gradskom trgu u Širokom Brijegu 25. studenoga 2016. godine, na kojem su zatražene ostavke odgovornih i žurno rješenje slučaja.

Istoga dana v.d. komesara policije MUP-a ŽZH Milenko Madunović u emisiji ”Politički kadar” na Prvom TV obećao je da će policija ovaj slučaj „pošteno, nepristrano, profesionalno i korektno istjerati do kraja“ te izjavio da će „u sljedećih nekoliko dana imati konture slučaja i da će uprava policije izići sa svojim stavom i izvješćem prema Županijskom tužiteljstvu“.

Kako vidimo, ni nakon tri mjeseca slučaj još uvijek nije “istjeran do kraja” niti je javnost dobila zadovoljavajuće informacije, a “slučaju Soldo” prijeti opasnost padanja u zaborav.

Jabuka.tv

POVEZANE VIJESTI:

Tko ili što stoji iza teškog fizičkog ozljeđivanja maloljetnog Širokobriježanina na rođendanskoj proslavi?

OGLASIO SE I MUP ŽZH: Predmet je još uvijek u radu!?

CSI ŠIROKI BRIJEG: Vidovnjaci rade na slučaju brutalno pretučenog 17-godišnjeg Širokobriježanina

Otvoreno pismo majke pretučenog dječaka iz Širokog Brijega

NOVI DETALJI: Policija i tužiteljstvo tvrde kako dječak iz Širokog Brijega još službeno nije pretučen

Nakon “omerte” oglasili se iz Gimnazije fra Dominika Mandića iz Širokog Brijega

VIDEO: U emisiji “Pod povećalom” razotkriveni brojni propusti policije u slučaju premlaćivanja Mile Solde

VIDEO: Provjereno i portal SirokiBrijeg.info dva zanimljiva dana proveli istraživajući premlaćivanja Mile Solde

Zatražena ostavka Pere Kožula i odgovornog županijskoga tužitelja Tužiteljstva ŽZH

CSI Široki Brijeg: 3 sata nakon sastanka sa tužiteljicom u slučaju “Soldo”, Marušić pozvan od policije na saslušalje

I nakon 2 mjeseca svjedoci šute kao zaliveni, ulica bruji, kolege prozivaju Crkvu, policija izgubljena u vremenu i prostoru!

VIDEO: Komesar Milenko Madunović tvrdi da nije bilo utjecaja na zataškavanje slučaja!

Katastrofalna istraga policije i tužiteljstva oko slučaja Soldo

SirokiBrijeg.info