Gimnazija fra Grge Martića Posušje ovih dana nastavlja pravnu, ali prije svega i moralnu bitku za svoje djelatnike i učenike.

Kako Grude Online neslužbeno doznaje, već danima se u toj školi odvija štrajk djelatnika i učenika povodom lakrdije koja se odigrala u lipnju i čiji je nastavak uslijedio s početkom nove školske godine.

Naime učenice koje su odlukom nastavničkog vijeća pale godinu, uz pritisak roditelja na sustav, i traženje rupa u zakonu, te uz “blagoslov” nadležnog Ministarstva, ipak redovno upisale sljedeći razred.

No time su izazvale opće negodivanje školskih kolega, profesora i vodstva škole, te je štrajk bio neizbježan.

Posušje je diglo glas protiv mita, korupcije, političkog lobiranja i pritiska „odozgo“.

Do zaključenja ovog teksta koji se temelji na neslužbenim informacijama nismo uspjeli dobiti službeni komentar iz Ministarstva.

Nastavničko vjeće se povodom slučaja oglasilo još u lipnju i njihov komentar prenosimo u cijelosti:

Gimnazija fra Grge Martića Posušje ovih dana proživljava vrlo teške trenutke, naši profesori suočeni su sa zlonamjernim pritiscima, omalovažavanjem, podcjenjivanjem i skandaloznim uplitanjem u struku. Svatko tko radi u školi navikao je na svakojake ocjene i komentare nekompetentnih osoba, ali ono što se sada događa u našoj Gimnaziji daleko je teže od sporadičnih mišljenja, priopćeno je danas iz Nastavničkog vijeća Gimnazije fra Grga Martić iz Posušja.

„U petak 9. lipnja 2017. godine u našoj je školi izvršen inspekcijski nadzor po žurnom postupku, po žalbi roditelja koji se obratio izravno Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ. Žalbe roditelja sasvim su uobičajena praksa u školama, pogotovo na kraju nastavne godine, ali zakonom je propisana procedura žalbenog postupka koja je u ovom slučaju grubo prekršena, i to upravo po naputku ministrice i županijske prosvjetne inspektorice. Umjesto da roditelja upute na Razredno i Nastavničko vijeće Gimnazije, kako je predviđeno zakonom, županijska prosvjetna inspektorica svoj je dolazak opravdala žurnošću postupka iako Zakon o inspekcijama jasno predviđa koje su okolnosti žurnosti, a u ovom ih slučaju nema“, poručili su iz Nastavničkog vijeća.

Nadalje, pojašnjavaju, jedan roditelj je na jednoj žalbi osim svoga djeteta naveo još troje druge djece, što predstavlja teško kršenje više zakona, a po njegovoj usmenoj izjavi, u Ministarstvu mu je sugerirano da napiše takvu žalbu.

„Da ovaj apsurd bude još apsurdniji, za to nije imao ni pisani ni usmeni pristanak svih roditelja druge djece, a Gimnazija je zaprimila podneske u kojima se roditelji dvoje djece ograđuju od navoda u žalbi, uz decidiranu tvrdnju kako ih nitko nije tražio dopuštenje da se njihova djeca spomenu u navedenom dokumentu, niti su njegovi potpisnici. S obzirom na to da je žalba pisana u Ministarstvu, nameće se pitanje – poznaje li županijska prosvjetna inspektorica zakone ili ih svjesno krši“, pitaju se iz Gimnazije u Posušju.

Pozivajući se na Pravilnik o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, tumačeći ga potpuno krivo i selektivno, inspektorica je nakon izvršenog inspekcijskog izvida sastavila Zapisnik i uručila ga ravnatelju Gimnazije.

„U zaključku Zapisnika Nastavničkom vijeću Gimnazije fra Grge Martića NAREĐUJE da poništi negativne ocjene koje su bile predmetom žalbe roditelja, a da kamuflira protuzakonitost postupka i predstavi ga kao brigu o djeci koja gube godinu, naređenjem je obuhvaćeno i dvoje učenika iz drugog odjela, čiji se roditelji nisu žalili na zaključene negativne ocjene. Zašto samo oni, učenici koji su izgubili godinu? Ako su njima ocjene zaključene protuzakonito, onda je svaka ocjena u našoj školi takva“, konstatira Nastavničko vijeće.

Što će se ovime postići? Učenici s tri i više negativnih proći će razred čak i bez popravnog ispita, a ostali će biti „kažnjeni“ popravnim? Što je s pozitivno zaključenim ocjenama, i one su protuzakonite?

„Ako ćemo inspektoričino tumačenje Pravilnika prihvatiti kao valjano, onda su sve zaključene ocjene otkako je Pravilnik na snazi nevaljane, a svaka izdana svjedodžba, u cijeloj županiji, nevažeća! Budući da se radi o neviđeno grubom negiranju zakona i struke, Nastavničko vijeće odbilo je postupiti po naređenju i 12. lipnja 2017. godine zatražilo od resorne ministrice očitovanje, zaštitu i poništenje inspekcijskog nalaza, ali ministrica nam se do danas nije obratila“, objašnjavaju iz Nastavničkog vijeća.

Štoviše, inspektorica je jučer (13. lipnja 2017. godine) u školu faksirala Odluku kojom vrši pritisak na ravnatelja da on osobno mora postupiti po naređenju. U istoj toj Odluci poziva se na Rješenje koje škola nije zaprimila jer je poslano – poštom, ali su ga dobili faksom 14. lipnja 2017. godine.

„Inspektorica se cijelo vrijeme poziva na žurnost, ali Rješenje šalje poštom, a jasno je i zašto: Rješenjem je predviđen pravni lijek, odnosno mogućnost žalbe koja odlaže izvršenje naređenja iz Zapisnika. Cijeli postupak započeo je ‘preskakanjem’, tako se i odvija, a jasno je zašto – inspektorica nas pravnim terminima, naređenjima, odlukama želi prestrašiti i zbuniti te svoju servilnu nakanu sprovesti u djelo. To joj je uspjelo prošle godine u Gimnaziji fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu iako je i njihovo Nastavničko vijeće odbilo postupiti po njezinom NAREĐENJU, ali mi odlučno najavljujemo kako nećemo posustati! Ako nas neće zaštititi naše Ministarstvo, zatražit ćemo zaštitu drugih institucija“, jasni su iz posuške Gimnazije.

„Ovim javnim priopćenjem obraćamo se poglavito roditeljima i učenicima, oni su najveće žrtve cijele ove situacije. Želimo vam reći kako se Nastavničko vijeće Gimnazije fra Grge Martića Posušje ne bori protiv vas nego protiv samovolje pojedinaca. Da je poštovana procedura, učenicima sa spornim ocjenama bio bi omogućen komisijski ispit, a ne ‘sređivanje’ jer se, evo sad je vidljivo, ne može svaka ocjena ‘srediti’. Isto tako, ukoliko učenik ili roditelj ima zamjerke na rad predmetnih profesora, svoje nezadovoljstvo treba prijaviti nadležnim službama u školi. Na održanim roditeljskim sastancima dobili smo neupitnu podršku šokiranih roditelja, ali i naknadne informacije kako su neki roditelji žrtve prijetnji koje će biti ostvarene ukoliko nam pruže javnu podršku ili se obrate resornoj ministrici. Zato se i nameće pitanje radi li se ovdje zaista o dobrobiti učenika ili je cijela ova lakrdija motivirana politikom ili, ne daj Bože, korupcijom“, zaključuje se u priopćenju.

Grude-online.info