Podmetnute i vrlo dvojbene žrtve ‘ustaškog terora’ iz Širokog Brijega na popisu ubijenih u Jasenovcu

Kao što sam nedavno proveo objektivno znanstveno istraživanje i predočio čitateljima najčitanijega hrvatskog političkog tjednika 7Dnevno (vidi br. 224 od 16. ožujka 2018., str. 26.) dokaze o pet podvaljenih žrtava ‘ustaškog terora’ iz Posušja na popisu ubijenih u Jasenovcu, prionuo sam sličnom istraživanju glede navodnih žrtava Jasenovca s područja općine Široki Brijeg.

Tijekom pregleda službenih stranica Javne ustanove Jasenovac, točnije rečeno popisa navodno ubijenih osoba u ustaškom logoru Jasenovac, pronašao sam na obimnom popisu pet osoba iz Širokoga Brijega: Ivana Knezovića, Franju Rotima, Mirka Savića, Iliju Sliškovića i Mirka Zeleniku, koje su navodno ustaše pogubili u logoru.

U sljedećim rečenicama dokazat ću da se u slučaju ovih pet ‘žrtava’ radi također o nedokazanim žrtvama, a dokaze podastirem na temelju popisa žrtava općine Široki Brijeg tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća objavljenog u obimnom zborniku skupine autora „Otkopana istina Širokog Brijega iz II. svjetskog rata i poraća“ (Široki Brijeg 2017.., str.600) te popisa ubijenih osoba u Jasenovcu Zemaljske komisije Hrvatske iz 1946., kojega je nedavno otkrio i javno objavio slovenski istraživač Roman Leljak.

Prva navodna žrtva Ivan (Matin) Knezović ne nalazi se uopće na popisu ubijenih osoba u Jasenovcu Zemaljske komisije Hrvatske. Međutim, u znanstvenom zborniku „Otkopana istina Širokog Brijega iz II. svjetskog rata i poraća“ rečeno ime i prezime spominje se više puta, ali nijednom kao žrtva ustaškog logora u Jasenovcu.

U rečenoj knjizi, na 553. stranici, u abecednom popisu 2165 žrtava, s područja Širokog Brijega, stoji ime i prezime Ivan Knezović, čak na pet mjesta, uz sljedeće opaske: „redni broj 838. Knezović (Martina) Ivan, rođen 1905. u Dužicama, ubijen 1945. na Trnu; redni broj 843. Knezović (Luke) Ivan, rođen 1926. u Ljubotićima, stradao 1945. na Križnom putu; redni broj 846. Knezović (Joze) Ivan, rođen 1922. u Turčinovićima, stradao 1944. na Trnu; redni broj 848. Knezović (Mate) Ivan, rođen 1907. na Širokom Brijegu, ubijen 1945. na Križnom putu; redni broj 854. Knezović (Marka) Ivan, rođen 1926. u Dužicama, stradao 1944. u Prozoru“, Budući da se podatci o imenu i prezimenu, imenu oca i godini rođenja podudaraju s popisa Javne ustanove Jasenovac s Ivanom Knezovićem (Matinim), pod rednim brojem 848. u žrtvoslovnom popisu Širokog Brijega, razvidno je posve da je ova žrtva podmetnuta, to jest da Ivan (Mate) Knezović nije ubijen od ustaša u Jasenovcu 1945., već je iste godine ubijen od partizana na Križnom putu.

Ivica Karamatić / 7dnevno