Počela akcija besplatnog darivanja sadnica smilja Udruge “Zaboravljeni branitelji ZHŽ”

“Obavještavamo prijavljene branitelje i sve druge korisnike sadnica smilja kako je akcija besplatnog darivanja sadnica smilja u inicijativi Udruge “Zaboravljeni branitelji ZHŽ” uspješno pokrenuta”, priopćili su iz ove braniteljske udruge.

Kako se dalje u priopćenju kaže ovih dana krenula je sjetva sjemena smilja (cca 300 g)u mjestu Gabela kod Čapljine kod vlasnika veće površine staklenika koji je preuzeo na sebe sjetvu i održavanje sadnica smilja uz dogovor s predstavnicima spomenute udruge.

“Njemu je isporučena količina od 6 paleta po 39 vreća humusa za sjetvu od 80 L marke FLORAHUM SS, te količina od 2500 kašeta od stiropora. Završetak sjetve je planiran za 10 dana. Dodjela sadnica smilja spremnih za pikiranje očekuje se u drugoj polovici ožujka mjeseca 2016 godine. Dodjelu sadnica će vršiti naša braniteljska zadruga čije je osnivanje u tijeku pred Oćinskim sudom u Širokom Brijegu” – navodi se u priopćenju.

“Količina sadnica smilja je dostatna za 570 duluma, odnosno 57 ha zemljišta. No,ove količine nisu konačne i nastojati ćemo proširiti proizvodnju na još veće površine jer je interes budućih kooperanata iznad svih očekivanja. Braniteljska zadruga kada bude registrirana neće stati samo na proizvodnji i uzgoju smilja, te nabavci destilatora za proizvodnju ulja od smilja, već i unaprijeđenje voćarstva, stočarstva, povrtlarstva, pčelarstva, mljekarstva itd.”.

Udruga “Zaboravljeni branitelji” je registrirana na području BiH a u FBiH ima ukupno registriranih preko 30.000 članova, a svaki od tih članova ima u vlasništvu ili posjedu zemljište koje kroz zadrugu imaju namjeru staviti u funkciju iste.

“Prema našim procjenama riječ je o cca 150.000 duluma, odnosno 15.000 ha zemljišta. Ovisno o tome u što bi se koristilo to zemljište procjenjujemo kako će našim projektima biti dana mogućnost zapošljavanja preko 50.000 ljudi što je u BiH opterećenoj svakom vrstom krize od ogromnog značenja. Naša inicijativa kroz braniteljsku zadrugu aplicirati će na sve fondove kako bismo još više unaprijedili našu proizvodnju. Stoga ovim putem pozivamo sve naše članove, donatore,poduzeća javnog ili privatnog sektora da pomognu ovu plemenitu akciju besplatnog darivanja smilja, kao i sve naše druge projekte na čemu ćemo im biti neizmjerno zahvalni” – kazali su iz Udruge “Zaboravljeni branitelji”.

Transakcijski račun je otvoren kod Intesa San Paolo Bank d.d.Mostar (broj:154-460-20063750-46).

Za više informacija možete se obratiti na brojeve telefona: 063 423-295 (Vlado Marušić), te 063 951-433 (Vjekoslav Dragoje).

SirokiBrijeg.info