Otvorena istraga protiv direktora Granične policije BiH Zorana Galića

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu protiv direktora Granične policije Bosne i Hercegovine Zorana Galića.

Galić je pod istragom na osnovu krivične prijave koja je predana Državnoj agenciji za istragu i zaštitu, a odnosi se na zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

Galić, direktor Granične policije od 2014. godine, tereti se da je sklopio po državu Bosnu i Hercegovinu štetne ugovore o nabavci automobila i službene opreme.

Krajem prošle godine, tokom koje se često navodilo kako je ovaj dio državne policije bez sredstava za modernizaciju i opremanje, sklopljeni su sporni ugovori.

Ugovori o nabavci su sklopljeni 30. prosinca 2015. godine, a razlog za to je što je Granična policija Bosne i Hercegovine, u slučaju da ih nije utrošila, sredstva morala vratiti u državni trezor.

Tada je dogovorena kupovina, po veoma nepovoljnim uvjetima za državu, robe loše kvalitete po visokim cijenama.

Primjera radi, kupljeno je 12.000 košulja za službenike Granične policije po cijeni od 24 eura po komadu. Sve košulje, bilo da je riječ o onim s kratkim ili dugim rukavima, bile su od materijala istog sirovinskog sastava.

“Prosto rečeno, ljeti smo se ‘kuhali’ u tim košuljama, jer su u prevelikom procentu sastavljene od poliestera. Mnoge kolege su se žalile na ovu opremu, veoma nekvalitetnu, a veoma skupu”, navodi jedan od službenika Granične policije, koji je zatražio da ostane anoniman.

Drugi primjer su čarape – za jedan par davalo se osam eura. Prilikom ove kupovine utrošeno je nekoliko milijuna eura.

U maloprodaji se košulje iste ili bolje kvalitete mogu kupiti po cijeni od 20 eura po komadu, a ekonomski zakoni ukazuju kako bi za 12.000 komada klijent sigurno dobio veliki popust.

Istovremeno su najskuplje čarape četiri eura po paru, također u pojedinačnoj prodaji u velikim centrima.

Granična policija Bosne i Hercegovine tada je za košulje i majice dala skoro milijun eura, za hlače 450.000 eura, za čarape 56.000 eura te za jakne više od pola milijuna eura.

Prema prijavi, sporna je i kupovina službenih automobila za direktora Granične policije Bosne i Hercegovine i njegovog zamjenika Zijada Srabovića. Tada su kupljena vozila Volkswagen Touareg, za koji je dano više od 54.000 eura, i Volkswagen Passat, vrijedan skoro 28.000 eura.

Pravo na korištenje službenih vozila visoke klase dozvoljeno je isključivo za potrebe članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Prema ovim odredbama, proizlazi da direktor Granične policije koristi vozilo iste vrijednosti kao i državni vrh.

U pokušaju zaobilaženja ovih pravila, čelnici Granične policije su donijeli interni pravilnik o klasifikaciji svih vozila ove institucije kao “specijaliziranih”, pa su u istom rangu navedeni automobili, autobus, motorne sanke…

Slobodan-bosna.ba