Osigurano još pola milijuna maraka za zapošljavanje branitelja

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata danas je u Sarajevu potpisalo 30 pojedinačnih ugovora za pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju braniteljskih kategorija.

Radi se o 12 zadruga i 18 demobiliziranih branitelja pripadnika braniteljskih zadruga ili kandidata s projektima zapošljavanja, čija je vrijednost 496.000 KM.

To ministarstvo već drugu godinu, kroz proračun FBiH osigurava sredstva za pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju braniteljskih kategorija putem braniteljskih zadruga u ukupnom iznosu na razini proračunske godine 1.500.000 KM.

Federalni ministar za pitanje branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istaknuo je da danas potpisuju ugovore s trećom grupom podnositelja zahtjeva za pomoć u zapošljavanju braniteljskih kategorija putem braniteljskih zadruga u 2017. godini.

Podsjetio je da su u 2016. godini podržali projekte zapošljavanja za 24 braniteljske zadruge i za 71 zadrugara u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna KM.

– Do danas u 2017. godini smo podržali projekte zapošljavanja za 22 braniteljske zadruge i za 41 zadrugara, a danas dodjeljujemo sredstva u iznosu 496 tisuća KM za 30 korisnika, od toga je 14 zadruga i 16 zadrugara – naglasio je Bukvarević.

Također je naglasio da je Federalno ministarstvo u ovoj proračunskoj godini imalo odobrenih milijun KM za projekte zapošljavanja, i unutarnjim uštedama i preraspodjelom osigurano je još 500 tisuća KM na ovoj proračunskoj stavci.

Bukvarević je naglasio da su projekti zapošljavanja djece poginulih branitelja kao i zapošljavanje svih drugih braniteljskih kategorija za njih poseban prioritet, ali i trajna obveza.

– Federalno ministarstvo je na ovaj način pokazalo da dosljedno provodi programsko opredjeljenje da braniteljskih kategorijama pomogne u zapošljavanju kroz boračke zadruge ili pojedinačno i samim činom zapošljavanja borcima, kao i članovima njihovih obitelji pomaže se u vraćanju njihovog dostojanstva – istaknuo je.

Cilj im je, dodao je Bukvarević, zaposliti što više pripadnika braniteljskih kategorija ili članove njihovih obitelji učiniti korisnim članovima društvene zajednice te pomoći im u rehabilitaciji od ratnih trauma.

– Prije nego je komisija predložila dodjelu sredstava izvršen je detaljan pregled dokumentacije, te obilazak i pregled kandidiranog projekta na terenu – kazao je Bukvarević te dodao da očekuje da će do kraja godine imati još jednu grupu zadrugara koji će ispuniti kriterije i dobiti sredstva te da će s tim zaokružiti ukupnu podjelu milijun i pol KM.

– U narednoj godini planiramo tu razinu proračunskih sredstava zadržati, a uz određene uštede i povećati – kazao je.

Bukvarević je također istaknuo da su u potpunosti usaglasili s predstavnicima braniteljskih organizacija kriterije za raspodjelu sredstava u ukupnom iznosu od 7 milijuna KM po transferu za rješavanje socijalno-statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji.

– Predstavnici koordinacije braniteljskih udruženja ARBiH i HVO-a su svojim potpisima i pečatima ovjerili ovaj dogovor – kazao je Bukvarević te izrazio očekivanja od Zastupničkog doma i od Doma naroda Parlamenta FBiH da čim prije usvoje rebalans proračuna kako bi mogli objaviti javni poziv i pomoći braniteljima koji su u stanju potrebe.

Uime Koordinacije braniteljskih udruga Armije Republike BiH Šerif Patković zahvalio je Ministarstvu i Vladi FBiH koji su prepoznali taj projekt.

– Potvrdit ćemo činjenicu da će se BiH i dalje graditi i mi ćemo u njoj raditi i boriti se – naglasio je.

Također je istaknuo da je braniteljska kategorija nastala na temeljima obrane BiH te da će nastaviti graditi BiH i s takvim projektima.

Uime Koordinacije braniteljskih udruženja HVO-a Nikica Tomić izrazio je zadovoljstvo zbog raspodjele sredstava, ističući da je to najugroženija kategorija ljudi koji uistinu žele živjeti od svoga rada.

– Ovo je projekt koji se temelji na dodjeli sredstava kako bi pomogli ljudima, braniteljima, razvojačenim braniteljima da počnu svoj rad, ali i zadrugama kako bi lakše opstali u konkurenciji – naglasio je.

Almir Korač iz Zadruge “Keno” iz Čapljine dobio je sredstva za zasad jagodičastog voća. Zahvalio je ministru Bukvareviću na prepoznavanju ovih projekata.

Predstavnik zadruge “Goršak” iz Kupresa i bivši pripadnik HVO-a Marko Lovrić smatra da je jako dobra stvar što je Ministarstvo prepoznalo Kuprekšku visoravan te uvjete u kojima oni žive.

– Mislim da ćemo opravdati sredstva i uvažiti sve njihove zahtjeve – zaključio je.

Fena