Ombudsmen Nives Jukić posjetila Gimnaziju u Posušku, a nakon toga i ministricu Ružu Mikulić

Ombudsmen Nives Jukić sa stručnom suradnicom Ivanom Džidić posjetila je Gimnaziju fra Grge Martića Posušje i održala sastanak sa direktorom i predstavnicima nastavničkog vijeća i predsjednikom Školskog odbora ove škole.

Na sastanku su prisustvovale i predstavnice Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Razlog posjete su dešavanja koja su počela završetkom prošle školske godine a čija su najviše žrtve djeca. Nakon što je šest učenika trebalo da ponavlja prvi razred zbog negativnih ocjena Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, na osnovu žalbi roditelja, obavezalo je Gimnaziju fra Grge Martića Posušje da hitno izda Svjedodžbe o završenom prvom razredu na osnovu presude Županijskog suda u Širokom Brijegu.

Direktor Gimnazije fra Grge Martića Posušje Ante Jukić izdao je svjedodžbe, ali se dvoje djece ispisalo i nastavilo školovanje u Mostaru, a četvero je upisalo ponovo prvi razred strukovne škole u Posušju, koja im nije priznala kao vjerodostojne svjedodžbe o završenom prvom razredu Gimnazije. Istovremeno, povodom preinake svjedodžbi profesori i učenici iskazali su nezadovoljstvo tako da učenici nisu pohađali nastavu par dana u znak prosvijeda. Na sastanku sa Ombudsmenom Nives Jukić profesori su istakli da su djecu pozivali, te održali i roditeljski sastanak kako bi djeca nastavila pohađati nastavu. Sudionici sastanka složili su se da je svim događanjima, a posebno što su djeca nastavila školovanje u drugom gradu, narušen ugled Gimnazije fra Grge Martića Posušje.

Ombudsmen Nives Jukić naglasila je rukovodstvu Gimnazije da posebnu pažnju mora posvetiti ostvarenju principa najboljeg interesa djece kojim se moraju rukovoditi u svom radu. Na traženje zaposlenika, a sa ciljem pomoći u prevazilaženju cjelokupne situacije, Ombudsmen Jukić će obaviti sastanak i sa službenicima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke i dalje sarađivati sa školom a sve sa ciljem unapređenja kvalitete obrazovanja.

Istaknula je da će Ombudsmeni Bosne i Hercegovine u sklopu aktivnosti Odjela za praćenje prava djece pod nazivom „Ombudsman u Vašoj školi“ u narednom periodu održati radionicu sa djecom i na taj način upoznati djecu sa pravima koja su im zagarantirana Konvencijom o pravima djeteta.

Sastanak s ministricom Ružicom Mikulić

Ombudsmen Nives Jukić, dva dana nakon što je posjetila Gimnaziju fra Grge Martića Posušje, održala je sastanak sa Ministricom obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke Ružicom Mikulić u Širokom Brijegu vezano za dešavanja u Gimnaziji fra Grge Martića Posušje.

Na sastanku su razmatrane odredbe Pravilnika o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi Županije Zapadnohercegovačke.

Ombudsmen Nives Jukić istakla je da je neophodna jasnija primjena navedenog Pravilnika zbog čega će se otvoriti predmet po službenoj dužnosti u instituciji Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine. Na sastanku se razgovaralo i o nepostojanju Zavoda za školstvo Županije Zapadnohercegovačke prilikom čega je Ministrica navela da je u toku potpisivanje Sporazuma o zajedničkom zavodu za odgoj i obrazovanje Županije Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije, navodi se u priopćenju Ombudsmena za ljudska prava BiH.

SirokiBrijeg.info