Odgovor ministru MUP ŽZH Zdravku Borasu od “suradnika SIS-a, HIS-a, FOS-a…”

Nakon što smo prenijeli “Otvoreno pismo ministra MUP-a ŽZH Zdravka Borasa“, gdje je iznio svoj stav što ga se medijski napada i time se obrušio na nezavisne portale koji prokazuju kriminal i korupciju političkih dužnosnika na području ŽZH više nego on sam kao ministar MUP-a, a u koja je i on dobro upetljan, stigao je odgovor.

Svojim Otvorenim pismom prozvao je kolega s portala Ljubuski.net, a usput i portale koji prenose te vijesti dalje. Među tim portalima smo i mi kao SirokiBrijeg.info i sa zadovoljstvom ćemo nastaviti i dalje prenositi i javnost informirati sa kriminalnom i koruptivnim radnjama političara i ostalih državnih službenika koji su zagrizli u taj život, umjesto da odgovorno radite posao za koji su plaćen od strane poreznih obveznika.

Odgovor ministru MUP ŽZH Zdravku Borasu od kolega s portala Ljubuski.net prenosimo u cijelosti:

Paranoja ministra MUP ŽZH Zdravka Borasa je jedino čime se racionalno može opisati otvoreno pismo koje je uputio, prije svega se baveći portalom ljubuski.info, pokazavši kako ne poštuje demokratsko načelo u kojem su mediji slobodni, bez utjecaja bilo koga, a posebno vlasti.

Ministar MUP ŽZH Zdravko Boras zaboravlja jednu vrlo bitnu činjenicu – javnost ima pravo biti informirana, nužno je kritizirati osobe koje obnašaju javne funkcije, posebno ukazivati na propuste i kriminal.

Ovakvo obraćanje otvorenim pismom javnosti jednog ministra policije, koji iza sebe ima kompletan represivni aparat, prema jednom neovisnom portalu spada u jedinstvene i mora se priznati neuobičajene poteze. Ministar, prije svega, treba komunicirati s javnošću iznoseći argumente, a ne prijetećim tonom blatiti i vrijeđati na osobnoj razini svoje neistomišljenike, čak i njihove obitelji.

Svatko odgovara za svoje postupke, a tako će i ministar Zdravko Boras odgovarati za svoje. Blatiti pojedince, optuživati ih za kriminal, i pokušaj preuzimanja vlasti, a istovremeno se žaliti na pritiske na njegov rad kao Ministra MUP-a ŽZH, upravo je pokušaj pritiska te gušenja slobodnih medija, u cilju sakrivanja cijelog niza afera koje ima ministar Zdravko Boras. Posebno ovu posljednju u kojoj je DORH protiv njega podiglo optužnicu i koja je i potvrđena od Suda zbog kaznenog djela prijevare, vezano za vojnu mirovinu koju je primao u RH dok je bio Ministar MUP-ŽZH. Ovo su, nažalost, točne i potvrđene informacije, koje su prenijeli i Hrvatski mediji.

To u otvorenom pismu priznaje i sam ministar Zdravko Boras, pa je zaista neobično da jedna osoba, koja ima tako ozbiljnu optužnicu u RH koju će biti teško braniti u sudskom postupku, izlazi u javnost s otvorenim pismom, žaleći se na kaznene prijave protiv ministara, sudaca, tužitelja, načelnika i policijskih službenika. Zar on kao ministar ne bi trebao štititi interese društva protiv kriminala i korupcije, činiti sve da živimo u boljem društvu, a da policija bude jamac sigurnosti građana? Upravo bi on trebao pozdravljati te kaznene prijave i čestitati građanima na hrabrosti i inicijativi koju poduzimaju radeći njegov posao. Zar tome ne služi naveliko oglašavana trajna akcija Krimolovac?

Nažalost, ovih dana smo svjedoci da je upravo policija čiji je ministar Zdravko Boras, primijenila svu silinu i moć represivnog aparata, sa štitovima, cijevima, pendrecima, na socijalno najosjetljiviju i najugroženiju populaciju – populaciju Zaboravljenih branitelja od kojih su mnogi i bolesni, bez oka, oboljelih bubrega, šećeraši, visokotlakaši, ljudi u srednjim godinama koji nemaju ništa, a izgubili su sve braneći nas u ratu svojim tijelima. Sada su ti isti zaboravljeni branitelji svojim tijelima branili sve nas od siline represivnog aparata na čijem je čelu ministar Zdravko Boras, koji se nije libio tu silu upotrijebiti na graničnom prijelazu Bijača kod Ljubuškog. I poslije toga izići u javnost sa ovakvim objedama na račun vodstva Zaboravljenih branitelja a posebno spominjući privatizacije poduzeća Trgocoop, Vinarija, Petrol, Duhanska stanica … koje sve imaju jedinu zajedničku vezu s osobama u HDZ BiH Ljubuški.

Dovoditi u vezu portal ljubuski.info s privatizacijom navedenih tvrtki neprimjereno je jer zna se ko je sve ove godine bio na vlasti u Ljubuškom, te koje je funkcije proteklih godina u stranci obnašao ministar Boras.

Neobično je da ministar MUP ŽZH, kojem je prvenstveno zadaća štititi sigurnost građana u našoj županiji, zadire u teme koje su u nadležnosti općinske i županijske vlasti (Načelnika općine i predsjednika Vlade ŽZH), brani ih, a upravo njima pravi najveću štetu. Tu štetu pravi i stranci HDZ BiH u Ljubuškom, Županiji, a i u cjelini, jer ono što je ministar Zdravko Boras učinio zadnje dvije godine, počevši od afere Ministar udara nisko koja je emitirana na FTV u emisiji Mreža, preko toga da je bio šef operativnog tima za istragu slučaja Šimunović iz Gruda, pa do zadnje afere sa prijevarama hrvatskog mirovinskog zavoda, govori sve o njemu. Ništa više nije potrebno reći.

Ministar Zdravko Boras u svom otvorenom pismu prijeti, znajući da iza sebe ima represivni aparat policije, pojedinim osobama koje po njegovoj osobnoj paranoji su osobe mračne mračne prošlosti koje čine kriminalna djela. Istovremeno u svom ministarskom resoru štiti osobe koje imaju pravomoćno osuđujuće presude, a stoje na čelu sektora kriminalističke policije. Ministar Zdravko Boras ne spominje da je upravo za vrijeme dok je on ministar MUP-a ŽZH kriminalitet porastao, brojna kriminalna djela su neotkrivena i javnost uopće ne zna postoji li i u kojoj fazi je istraga. To se odnosi na paljevinu policijskih vozila u samom središtu Ljubuškog ispred policijske postaje, miniranje vozila ispred ugostiteljskih objekata, bacanje eksplozivnih naprava pred obiteljske kuće, miniranje bankomata i krađa novca u Vitini i u Širokom Brijegu. Također ne možemo ni zaboraviti slučaj Soldo iz Širokog Brijega gdje se jasno vidjela nemoć, nestručnost i neučinkovitost policije čiji je on, Zdravko Boras, ministar. S druge strane, pravdajući se sigurnosću prometa, na cestama su postavljeni radari, koji na rupavim i devastiranim cestama vode jedino k cilju prikupljanja što većih sredstava u proračunu od i ovako previše osiromašenog naroda.

Ministar Zdravko Boras je praktički onemogućio dolazak u Ljubuški Draganu Čoviću, članu predsjedništva BiH, predsjedniku HDZ BiH, zajedno s visokim izaslanstvom Hrvatskog naroda u BiH u Ljubuški na proslavu 27. godina osnivanja općinskog odbora HDZ BiH u Ljubuškom. Svojom paranojom je dodatno ustrašio Čovića, praveći i od Zaboravljenih branitelja neprijatelje, na način vidljiv u njegovom otvorenom pismu.

O drugim ministrovim skandalima, koji nastaju gotovo na dnevnoj razini, ovdje nećemo, javnost iz njegovog pisma može i sama vidjeti o kakvoj se osobi i profesionalcu ovdje radi. Ministar Zdravko Boras ovakvim javnim istupom najprije promašio temu, pokazao se nemoralnim i sitnom dušom, te prekoračio ovlasti ministra MUP-a ŽZH, zlorabeći ih nanoseći štetu najprije sustavu sigurnosti i prijetnju gašenju slobodne riječi, potcijenjujući svijest običnih građana i njihovih spoznaja o stvarima koje se događaju unutar ljubuške općine i županije.

Ministar nije osoba koja javno treba prozivati medije i fantomske lobije, nego odgovorno raditi posao za koji plaćen od strane poreznih obveznika, te otkrivati kriminal. Ovaj ministar za to očito nije sposoban.

SirokiBrijeg.info