Odbijen zahtjev Hrvatske da se uključi u slučaj “Prlić i ostali” u dokazivanju nevinosti

Haaški tribunal odbio je zahtjev Republike Hrvatske da se uključi u žalbeni predmet protiv šestorice bivših visokih dužnosnika Herceg-Bosne.

U odluci koju je potpisao predsjednik Haaškog tribunala Carmel Agius odbijeno je da se Hrvatska pojavi kao prijatelj suda u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića, koji su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1994. godine, javlja BIRN.

Hrvatska je tražila da joj se dozvoli uključenje u žalbeni postupak kako bi osporila zaključke prvostupanjske presude, u kojoj stoji da su šestorica optuženih sudjelovala u udruženom zločinačkom poduhvatu skupa s prvim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, bivšim ministrom Obrane Gojkom Šuškom i generalom Hrvatske vojske Jankom Bobetkom.

Prema navodima Hrvatske, prvostupanjska presuda iz svibnja 2013. godine krši presumpciju nevinosti Tuđmana, Šuška i Bobetka, koji su u međuvremenu preminuli, te donosi pogrešne zaključke u odnosu na navodnu uključenost Hrvatske u zločine nad Bošnjacima.

Haaški tužitelji tražili su da se ovaj zahtjev Hrvatske odbaci kao neosnovan.

Predsjednik Haaškog suda Agius je u odluci naveo da uključenost Hrvatske u žalbeni predmet “ne bi bila od koristi Vijeću”.

Sudac Agius je u odluci naveo da spominjanje imena Tuđmana, Šuška i Bobetka u presudi “ni na koji način ne predstavlja zaključke o odgovornosti Hrvatske kao zemlje”.

“Žalbeno vijeće podsjeća da Tribunal ima nadležnost samo nad osobama, te nema nadležnosti da donosi zaključke o državnoj odgovornosti”, stoji u odluci.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) osudio je 2013. godine Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti “Velikoj Hrvatskoj”.

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora.

Justice-report.com