LJUBUŠKI – Rijeka Trebižat jedna je od rijetkih tekućica čija je voda još uvijek čista i sačuvana od zagađivanja, kao i prirodni okoliš kroz koji prolazi.

Zbog potpuno sačuvane čistoće vode i nedirnutih prekrasnih krajolika kroz koje protječe, s pravom je prozvana hercegovačkom rijekom ljepoticom. Sve od izvora do ušća tu rijeku s nekoliko imena krase brojni vodopadi, nebesko plavetnilo, čistoća vode, zelenilo vrba, topola, jablanova i ostale vegetacije te obilje pastrve i drugih vrsta riba. A srebrnasta pjenušavost vode, osobito ispod brojnih vodopada, sjedinjuje svu tu ljepotu okoliša i žuborenja vode u jedinstvene i neponovljive prizore koji jednostavno zadivljuju i doimaju se nestvarnima. Sva ljepota u ljetnim mjesecima na njezine obale privlači kupače i turiste sa svih strana svijeta, ponajviše one koji su željni “uživo” vidjeti, osjetiti i uživati u iskonskoj čistoći i potpuno sačuvanoj prirodi. Stoga i ne čudi što su uz obale rijeke Trebižat od izvora do ušća izgrađena i uređena brojna kupališta, počevši od Peć Mlina, Tihaljine, Humca, Koćuše, Kravice, Čeveljuše, Žabara, Božjaka, pa do nekoliko prekrasnih kupališta među njezinim rukavcima u Trebižatskom polju i konačno do kupališta u Strugama na samom ušću te rijeke u Neretvu.

Sva ta kupališta raspolažu lijepo uređenim plažama, restoranima, parkiralištem za automobile i s mnogo prostora za odmor i opuštanje u hladovini vrba tik uz samu rijeku. Na svima se mogu doživjeti jedinstveni i neponovljivi prizori koji dočaravaju svu ljepotu i raskoš te hercegovačke ljepotice i posjetitelje primoravaju da opet dođu i da se dive netaknutoj prirodi kakva se rijetko može vidjeti.

Sve su to razlozi zbog kojih tijekom ljetnih mjeseci na svim kupalištima uz rijeku Trebižat svakodnevno uživa na stotine posjetitelja iz čapljinske, ljubuške i ostalih hercegovačkih općina, ali i velik broj inozemnih gostiju, osobito međugorskih hodočasnika, koji masovno posjećuju glasovita kupališta ispod vodopada Kravice i na Koćuši.

Mile Pavlović / Vecernji.ba