Može li osoba koja je imala koronavirus darovati krv i pod kojim uvjetima

Osoba koja je imala koronavirus može darovati krv ukoliko nije imala značajnijih zdravstvenih tegoba niti simptoma, a trenutno se osjeća zdravom.

Kako su za Faktor pojasnili iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, da bi netko darovao krv u uvjetima koji su nastali zbog pandemije koronavirusa, potrebno je da prođe 14 dana od povratka iz inozemstva, ukoliko je putovao.

Ako je netko imao blizak kontakt s osobom za koju se sumnja ili je potvrđeno da je pozitivna na COVID-19, također od toga mora proći 14 dana, kao i od samoizolacije, te u istom tom razdoblju nije bio u kontaktu s biološkim materijalom osoba koje su Covid-pozitivne ili se na to sumnja.

  • Prije nego što osoba daruje krv, ona mora popuniti upitnik kako bi liječnik na pregledu stekao uvid u zdravstveno stanje davatelja. Upitnik je formiran prema preporukama EDQM (The European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – kazali su iz Zavoda.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Zavodu za transfuzijsku medicinu, po ugledu na transfuzijske centre u regiji napravljen je upitnik koji osoba popunjava na trijaži, kojim bi se iz procesa darivanja isključile potencijalno zarazne osobe.

  • Prije darivanja se radi pregled hemoglobina, a tijekom darivanja se uzimaju epruvete iz kojih se naknadno rade pretrage krvne grupe i Rh faktora kao i testiranje na krvlju prenosivih bolesti propisanih zakonom – dodali su.

Iz Zavoda za transfuziologiju su istaknuli da testiranje davatelja krvi na Sars-CoV-2 nije zakonom propisano i kao takvo se ne radi u sklopu redovitog, zakonom propisanog testiranja.

Faktor.ba