U jedanaest osnovnih škola na područja ŽZH biti će raspoređeno 59 asistenata u nastavi

Broj djece koja zbog određenih zdravstvenih poteškoća ne mogu sama pratiti redovitu nastavu, a nisu za posebna školska odjeljenja u Zapadnohercegovačkoj županiji raste iz godine u godinu. Najbolji pokazatelj toga su asistenti u nastavi, čiji se broj svake godine povećava.

Tako će ove godine, prema odluci Vlade Zapadnohercegovačke županije, a u skladu s potrebama škola odnosno učenika, biti zaposleno 59 asistenata u nastavi. Asistenti će biti raspoređeni u jedanaest osnovnih škola na području Širokog Brijega, Posušja i Ljubuškog te u tri srednje škole s područja Širokog Brijega, Gruda i Ljubuškog.

Prema odluci Vlade Zapadnohercegovačke županije, najveći broj asistenata, njih devet, bit će zaposlen u Osnovnoj školi Marka Marulića u Ljubuškom. Slijedi Prva osnovna škola Široki Brijeg s osam asistenata te Osnovna škola Ivana Mažuranića Posušje i Druga osnovna škola Široki Brijeg s po sedam asistenata. Po pet učenika u Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić u Ljubuškom i Osnovnoj školi Tina Ujevića u Ljubuškom također će dobiti pomoćnike za praćenje nastave. Osnovna škola Ruđera Boškovića Grude i Osnovna škola Antuna Branka i Stanislava Šimića Drinovci zaposlit će u ovoj školskoj godini po četiri pomoćnika u nastavi. Tri pomoćnika u nastavi potrebna su Srednjoj strukovnoj školi Široki Brijeg, po dva Srednjoj školi Antuna Branka Šimića Grude i Osnovnoj školi Ante Brune Bušića Rakitno te po jedan Srednjoj strukovnoj školi Ruđera Boškovića Ljubuški, Osnovnoj školi “Vranić” Posušje i Osnovnoj školi “Biograci”.

Podsjetimo, taj oblik pomoći učenicima Vlada Zapadnohercegovačke županije uvela je 2015. godine na osnovi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom školstvu i Zakona o srednjem školstvu, kada su zaposlena 33 asistenta. U samo dvije godine potrebe za tom vrstom pomoći gotovo su udvostručene.

Treba napomenuti kako će svi asistenti, kao i protekle dvije godine, biti zaposleni na pola radnog vremena, odnosno na 20 sati tjedno. Ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a Ružica Mikulić u više je navrata ponovila kako su djeca na prvom mjestu te da ovo ministarstvo sustavno radi na poboljšanju uvjeta u školstvu, a dio toga su i pomoćnici u nastavi.

Ministar financija ZH županije Toni Kraljević kazao je kako će za zapošljavanje pomoćnika u nastavi u školskoj godini 2017./2018. iz proračuna biti izdvojeno oko 600.000 konvertibilnih maraka.

Marija Medić Bošnjak / Vecernji.ba