IZRADIŠE IH OPET: Sindikat djelatnika MUP-a ŽZH najavio novi štrajk upozorenja

Sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Županije zapadnohercegovačke uputio je predsjedniku Vlade ZHŽ i ministru unutarnjih posova ZHŽ “Najavu štrajka upozorenja” koji će se održati dana 5.6.2017. godine u vremenu od 10 do 11,55 sati u svim ustrojbenim jedinicama MUP-a ŽZH u organizaciji Sindikata djelatnika MUP-a ŽZH.

Razlozi za ovakvu nepopularnu metodu su navedeni u Zahtjevu Vladi ŽZH koje je ovaj Sindikat poslao 6.3.2017. godine pod brojem: 01-10-06/17-1, koji su sadržali sljedeće:

Zahtjevi Vladi ŽZH

1. Uplata zaostalih doprinosa za sve djelatnike MUP-a ŽZH

Ovaj zahtjev je ne samo utemeljen već i razuman jer je velik broj naših članova pred mirovinom. To je generacija ljudi koja je na svojim plećima iznijela veoma nesigurno predratno vrijeme, užasavajući ratni period, poslijeratna previranja postavljanja države na noge, a i ovaj nesigurni kapitalistički period koji ugnjetava radnika i stavlja ga u neku drugu kategoriju. Zar stvarno nisu od svoga života dali onaj najbolji dio kako bi sada ušli u ovaj završni dio koji je opet nesiguran. Vi kao poslodavac ste dali samo riječ da će te izvršiti te uplate kada pođu u mirovinu, a sigurno imaju dovoljno iskustva da znaju kako datoj riječi danas nitko više ne vjeruje. Stoga, dajmo im svi skupa duboki naklon i pošaljimo ih u zaslužni smirajni dio života dostojanstveno kao ljude.

2. Izjednačavanje bruto plaće državnih službenika i namještenika, odnosno naših članova s drugim korisnicima proračuna.

Ovaj zahtjev je također utemeljen jer ovakva diskriminacija naših članova ne utječe samo na osobni budžet danas nego i na obračun budućih mirovina što je za pojedince fatalno. Zamislite samo koliko to utječe na budućnost jednog čovjeka. Znali ste za ovo već punih 7 godina i niste učinili ništa. Vrijeme je da ovo ne samo ispravite u budućnosti već i retraktivno. Stoga je potrebito da izvršite pojedinačne obračune a nakon toga izdate pojedinačna Rješenja.

3. Isplata jubilarnih nagrada za svakog zaposlenika u MUP-u ŽZH i to unatrag 3 godine od 22.09.2016. godine.

U ovoj kategoriji nije samo riječ o diskriminaciji već o tome da ste jubilarne nagrade dijelili nama “iza leđa” nekim drugim zaposlenicima, a za nas ste rekli “ako se osigura novac”. Čim je osiguran za druge, osiguran je i za nas. Zato utemeljeno tražimo da nam isplatite jubilarne nagrade po bivšem kolektivnom ugovoru kako je navedeno pod točkom 3. ovog Zahtjeva.

4. Izvršite isplatu 5% smanjene plaće za period travanj2013-svibanj 2014. godine.

Ovu isplatu je dosudio Sud i izrekao da je navedeno snižavanje plaće protuzakonito. Dosita je kranje vrijeme da postupate i uvažavate Sud kao temelj i oslonac pravne sigurnosti. Ne mali broj naših članova postupa po sudskim odlukama, vrše se nad njima ovrhe a isto tako djelatnici policije izvršavaju sudske ovrhe. Ako sud vrijedi za nas i građane ove županije mora vrijediti i za Vas. Dakle, ovaj zahtjev je više nego utemeljen.

Također Vas želimo izvijestiti da ovaj Sindikat osim provedebe Štrajka upozorenja priprema Zakonski temelje za organizaciju Štrajka s potpunom obustavom rada do ispunjenja zahtjeva.

Međutim, bez obzira na sve gore navedeno ovaj Sindikat Vas još jednom poziva i obaviještava da je spreman kako prije tako i u tijeku štrajka na razgovor u duhu daljnjeg očuvanja socijalnog dijaloga kao jedne od tekovina modernog društva.

Nadamo se doista da neće doći ni do ovog najavljenog štrajka upozorenja a kamo li općeg štrajka, jer će te Vi i samo Vi biti odgovorni za posljedice provedebe ovakve nepopularne ali zakonite akcije.

Opet ne prijetimo, samo obavještavamo!

Za Štrajkački odbor, Vjekoslav Markota, predsjednikSindikat djelatnika MUP-a ŽZH