Ivici i Damiru Ćuku iz Posušja po četiri godine zatvora za “export-import”

Vijeće Apelacijskog odjeljenja Odjela II za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Suda BiH izreklo je presudu kojom su optuženi Ivica Ćuk, Damir Ćuk i pravna osoba Elipsa d.o.o. za trgovinu i usluge export-import Posušje oglašeni krivim za krivično djelo porezna utaja.

S tim u vezi Sud je optužene Ivicu Ćuka i Damira Ćuka osudio na kaznu zatvora u trajanju od po četiri godine i istovremeno izrekao sporednu novčanu kaznu od po 80.000,00 KM, koju su optuženi dužni platiti u roku od 6 (šest) mjeseci od dana pravosnažnosti presude.

Sud je istovremeno optuženoj pravnoj osobi Elipsa d.o.o. za trgovinu i usluge export-import Posušje izrekao novčanu kaznu u iznosu od 100.000,00 KM koju je optužena pravna osoba dužna platiti u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude.

Optuženi su proglašeni krivim što su: optuženi Ivica Ćuk izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH ne dajući zahtijevane podatke, dajući lažne podatake o stečenim oporezivim prihodima i o drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa ovakvih obveza, a iznos obveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000,00 KM, dok je optuženi Damir Ćuk svojim radnjama pomogao optuženom Ivici Ćuku na način da je poduzimao radnje u poslovanju pravne osobe Elipsa d.o.o. za trgovinu i usluge export-import Posušje s navodnim kupcima San Commerce d.o.o. Sarajevo, Uspjeh prom d.o.o. Sarajevo i Sveti Makam boy d.o.o. Čelinac, a pravna osoba Elipsa d.o.o. Posušje protupravno raspolagala imovinskom koristi stečenom tijekom 2005. godine koju je u ime, za račun i u korist iste ostvario optuženi Ivica Ćuk uz pomoć optuženog Damira Ćuka.

Na osnovu člana 110. i 111. KZ BiH od od optužene pravne osobe „Elipsa” d.o.o. Posušje se oduzima protupravna imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u iznosu od od 755.257,22 KM, koji je dužna platiti na račun Bosne i Hercegovine u roku od šest mjeseci od pravosnažnosti presude.

Na osnovu člana 188. stav 1. Zakona o krivičnom postupku BiH optuženi se obvezuju da na jednake dijelove naknade troškove krivičnog postupka, čija će visina biti utvrđena posebnim rješenjem nakon što Sud prikupi sve potrebne podatke, priopćeno je iz Suda BiH.

SirokiBrijeg.info