Hrvatska ga potražuje, BiH mu pogoduje: Firmu Lager Vlada FBiH godinama oslobađa plaćanja putarine

Putarina iznosi 0,25 KM po litru, a Vlada predlaže UIO da Lager bude oslobođen plaćanja putarine za pet milijuna litara. Lager povlašten od 2018. godine i na teret države “uštedio” preko tri milijuna maraka.

Vlada Federacije BiH predložila je prošlog tjedna Upravi za indirektno oporezivanje BiH da se firma Lager d.o.o. iz Posušja oslobodi plaćanja putarine na gorivo. Vlasnik Lagera je Milenko Bašić, bjegunac od hrvatskog pravosuđa koji je osumnjičen za korupciju u predmetu „Vjetropark“ u toj državi. Inače, ovo nije prvi put da UIO na prijedlog Vlade Federacije daje povlastice HDZ-u bliskoj firmi.

„Vlada FBiH je, s jučerašnje sjednice, Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje uputila prijedlog za oslobađanje rudnika u FBiH od plaćanja putarine na dizel-gorivo za 2021. godinu u količinama namijenjenim za proizvodnju. Ukupna količina od 33.425.723,40 litara godišnje odnosi se na rudnike uglja Kreka, Đurđevik, Kakanj, Breza, Zenica, Abid Lolić, Gračanica i Banovići, rudbnike boksita Široki Brijeg, Posušje i Jajce, te firmu za zastupanje, distribuciju i prodaju građevinskih strojeva Lager d.o.o. Posušje”, priopćeno je iz Vlade 16. listopada ove godine.

Koliko je koja firma oslobođena putarina, nije priopćeno. No, dokumenti iz proteklih godina dokazuju da je firma Lager, za čijim je vlasnikom raspisana Interpolova potjernica zbog korupcije u Hrvatskoj, jedna od najpovlaštenijih u državi.

Prema informacijama dostupnim na stranici UIO, na svaki litar goriva plaća se 0,25 KM putarine. To znači da je firma Lager samo 2018. godine “uštedjela” 875 tisuća KM.

“Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, na prijedlog Vlade Federacije, na sjednici održanoj 30. kolovoza 2018. godine, donio je odluku o izmjenama i dopunama odluke o količinama dizel-goriva na koje se ne plaća putarina za 2018. godinu”, navedeno je u Službenom glasniku BiH, prenosi Potraga.

Izmjene su podrazumijevale da se firma Lager uvrsti među povlaštene firme, te da joj se omogući neplaćanje putarina na promet 3,5 milijuna litara goriva. Ukoliko iznos putarine pomnožimo sa količinom goriva koje je oslobođen Lager, dolazimo do cifre od 875 tisuća maraka koliko je pogodovano ovoj firmi iz Posušja.

Godinu kasnije, Lager je napredovao. Odlukom Upravnog odbora UIO, a na prijedlog Vlade Federacije, Lager je oslobođen plaćanja putarine za pet milijuna litara goriva. To znači da je ta firma te 2019. godine “uštedjela” 1,25 milijuna maraka. Ono što je interesantno, količina nafte za koju je Lager oslobođen plaćanja putarine znatno je veća od količine koje su oslobađani Rudnici Kreka Tuzla (2,6 milijuna litara), Rudnik Đurđevik (4 milijuna litara), Rudnik Zenica (380 tisuća), Rudnik Breza (1,1 milijun).

Kako bi se tradicija nastavila, Vlada Federacije BiH je prošlog tjedna usvojila prijedlog za 2021. godinu. S obzirom na ukupnu količinu nafte, Lager će, izvjesno je, opet biti oslobođen plaćanja putarine za pet milijuna litara. To znači da će od 2018. Godine do kraja naredne godine firma Lager iz Posušja “uštedjeti” skoro pet milijuna konvertibilnih maraka.

Pojašnjenja radi, Lager se uglavnom bavi prodajom strojeva za rudnike u Federaciji BiH, ali je ta firma i vlasnik Rudnika Kamengrad u Sanskom Mostu. Proizvodne količine tog rudnika znatno su manje od svih drugih rudnika u Federaciji BiH.

Face.ba