FOTO: Političke stranke Širokog Brijega pojasnile “ponudu” ekologije, a plakati skoro na svakom drvetu!

Predizborna kampanja za Opće izbore 2020. na području grada Širokog Brijega, kao i u ostatku BiH je posebna. Posebna zato što nema masovnih okupljanja, nema se gdje više ni “džabe” najesti ćevapa i popiti koju pivu na račun stranke, tako da su mnogi primireni se oglašavati na druge načine, preko društvenih mreža i medija, a što su mnogi to dobro iskoristili. No ostala je jedna stara navika!

Iako sve političke stranke na području Širokog Brijega imaju u svojoj kampanji jedan od prioriteta, a to je borbe za ekologiju i okoliš, na žalost “uprskali su” na banalnoj stvari koja se godinama poteža i koju mnogi još koriste kako bi se približili biračima.

Unatoč prošlim izborima, takvog vida reklamiranja i prezentiranja javnosti je manje, ali ipak ta jedna sitnica nikako da se “izbije iz glave” našim političkim strankama.

Sve političke stranke koje su svoje plakate postavljali na drveća, stupove javne rasvjete, zatvorene trgovine, trafostanice i ostala mjesta na kojima nije mjesto vješanja njihovih predizbornog priča smo kontaktirali da nam pojasne kako se oni planiraju brinuti se za ekologiju i čist Široki Brijeg, kada već na samom početku prije ulaska u gradsko vijeće se ovako ponašaju?

Institucije nadležne prebacuju odgovornost jedna na drugu, pravilnik postoji, ali ne postoji ili im se ne da oko toga opterećivati. Jedni koji su u svemu ovome bili korektni su same političke stranke koje su angažirale osobe da postavljaju te plakate, i dale svoj odgovor pošteno na naš upit.

Koalicija HSP DR. ANTE STARČEVIĆ BIH HSP BIH

“Stav je da grad Široki Brijeg nema oglasnih mjesta gdje se mogu prezentirati plakati, te se nažalost i svaki put kad je bilo koji događaj, ne samo izbori, na takav način radi (najava utakmica, događaja i sl.). To se može i mora riješiti postavljenjem oglasnih ploča, u užem, kao i širem gradskom području, te će to biti jedna od prvih inicijativa naših vijećnika. Plakati koalicije će biti skinuti odmah iza dana izbora, kao i ranijih godina” – kazali su iz koalicije HSP DR. ANTE STARČEVIĆ BIH HSP BIH.

Hrvatska demokratska unije BiH

“Osuđujemo svaki čin koji uneređene grad i krši zakon. Hrvatska demokratska unije BiH svojim volonterima je dala detaljna uputstva kako ne bi došlo do neželjenih situacija, međutim kao u svakoj stranci moramo obratiti pažnju na vlastite kadrove. Međutim, razumno je da se zbog nedostatka prostora predviđenog za plaketiranje traži alternativno rješenje, ali nije rješenje ljepljenje na stabla kao što je to učinila većina političkih subjekata osim Hrvatske demokratske unije. Osuđujemo također lijepljenje preko naših plakata, što je čest slučaj” – rečeno je iz Hrvatske demokratska unije BiH.

HDZ-a 1990. Široki Brijeg

“U Izbornom programu HDZ-a 1990. pod nazivom “90 RAZLOGA ZAŠTO” jedno od istaknutih poglavlja je Očuvanje okoline. Snažno se zalažemo za očuvanje prirodnih resursa i investiranje u bolji okoliš. Prilikom vršenja predizbornih aktivnosti točnije lijepljenja plakata naši mladi volonteri su greškom manju količina plakata zalijepili na stabla u središtu grada, te koristimo ovu priliku da se ispričamo javnosti. Navedeni plakati će biti uklonjeni” kazali su iz HDZ-a 1990.

GO HDZ BiH Široki Brijeg

“U prvoj fazi promidžbenih aktivnosti, odnosno postavljanja plakata kandidata GO HDZ BiH Široki Brijeg na nadolazećim Lokalnim izborima u BiH, dogodio se nenamjerni propust naših volontera i odmah smo ukazali na pogrešku u svojim redovima. U razdoblju nakon toga svi naši promidžbeni plakati postavljani su samo na za to predviđena mjesta, a naši će volonteri iste i ukloniti nakon izborne noći. Kao stranka koja se zalaže za zaštitu okoliša i životne sredine, a to nam je i jedna od točaka izbornog programa, GO HDZ BiH Široki Brijeg najoštrije osuđuje ovakav oblik promidžbenih aktivnosti svih političkih subjekata” – objasnili su iz GO HDZ BiH Široki Brijeg.

Gradonačelnik Miro Kraljević

Aktualni gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević čiji su predizborni plakati također među spomenutim, komentirao je ovakvu vrstu “plaketiranja” i kazao je za portal SirokiBrijeg.info kako čeka samo da završi ovaj “predizborni cirkus” i protivi se ovakvim parketiranjima po Širokom Brijegu. Isto će zatražiti da se odrede neke neka pravila jer ovako više ne može, ako mislimo biti civilizirani! Na naš upit kako su i njegovi plakati po drveću, odgovor je bio da ih on nije stavljao, ali je upozorio one koji su stavljali da neće ovakvo nešto tolerirati za ubuduće. Sad je tako kako je, a nakon izbora će se neke stvari promijeniti. Obećao je kako će u ponedjeljak svi predizborni plakati HDZ-a BiH biti uklonjeni.

Napomenimo kako za razliku od prijašnjih godina nije bilo puno uništavanja plakata drugih političkih opcija i razbacivanja istih po cesti, za razliku od prijašnjih godina nije ih se puno postavljalo, što pokazuje kako se ide ka nekoj osviještenosti ali ipak izgleda još nedovoljno.

Vjerujemo kako će za sobom svi u ponedjeljak, dan nakon izbora te iste plakate lijepo poskidati i baciti za to predviđeno mjesto, i kada neki od njih i uđu u gradsko vijeće, uistinu se boriti za ekologiju i čist Široki Brijeg. Kako će tražiti da im se omogući dovoljno adekvatnih prostora za njihove promidžbene materijale, a ne da ih gledamo po drveću, rasvjeti, izlozima raznih objekata. kako će se svi skupa boriti za interes sviju nas bez obzira koje političke opcije bili, jer svi oni zajedno s nama žive u ovoj “bari” koju trebamo izgrađivati da je svima lijepa jer ipak ovo nam je na kraju jedini dom!

Na karaju recimo kako su ovi plakati isključivo uslikani u samom središtu Širokog Brijega, što ne znači kako isti nisu postavljeni diljem grada u svim sredinama gdje još netko živi.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info