FOTO: Baka Cvita Ćavar proslavila 105. rođendan i jedino ju muči kažiprst!

ŠIROKI BRIJEG – Građani Širokog Brijega trebali bi biti ponosni što u svome mjestu imaju jedno tako dobro, veselo i umiljato čeljade, ujedno najstariju sugrađanku koja je danas navršila 105 godina.

Naime, Širokobriježanka Cvita Ćavar jedna je od najstarijih baka uopće u Hercegovini, pa možemo slobodno reći i na europskom kontinentu, sa svojih 105 godina koje ju i dalje više nego dobro služe!

Davne 1911. godine ime Cvita dobila je po svom ocu Cvitanu Zeljki, kojeg je jako puno volila i poštivala (kao i svoju majku Ivu), jer je bio pošten i radišan čovjek koji se brinuo o njoj, kao i njenih šestero braće i sestara da rade i žive u poštenju. Nažalost, kao mlada ostala je bez oca, kada su četnici 1943. godine “banuli” u mjesto Dabile kraj Širokog Brijega i na zvjerski ga način pogubili dok je okopavao njivu koja je prehranjivala obitelj.

Život ju nije štedio, tako da je početkom 1945. godine ostala i bez muža Bože kojeg su partizani nasilno odveli na križni put u Sloveniju gdje mu se gubi svaki trag u mjestu Tržići, gdje biva ubijen kao i mnogi koji su krenuli na tu strašnu golgotu, i do danas njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Baka Cvita zbog svojih petero djece morala je dalje nastaviti razumno živjeti bez obzira na tragediju koja ju je zadesila. No, 1952. godine ostaje bez majke Ive koja joj je bila veliki oslonac u životu.

Bakacvita 07012015 3

“Bila su to teška vremena, ali i vremena nekih lijepih uspomena kojih se i danas sjećam. Mnogi me pitaju. Kako sam, boli li me šta? Ali ja se samo nastojim prisjećati lijepih uspomena i ne misliti na tragične trenutke. Jedina bol koju osjećam je da me malo boli kažiprst (pokazuje nam baka), a sve ostalo je starinska bol” – govori nam baka Cvita.

Na naš upit – Što je s prstom? Baka nam daje jedan simpatičan i zanimljiv odgovor.

“Imala sam tada 17 godina i majka me poslala da naberem koprive koju smo koristili za čaj, dok sam ju brala ‘očambala’ sam se tada na nju i evo sada tek osjećam taj dodir koprive”.

Nismo mogli a ne primijetiti kako je baka Cvita i dalje odličnog pamćenja, s obzirom da se većina nas i ne sjeća što je bilo prije 5, a kamoli 80 godina. A što se zdravlja tiče za ove godine malo ima problema sa sluhom ali dovoljno dobro čuje i razumije za razliku od nekih koji samo misle da dobro čuju. Prije 100-tog rođendana operirala je kuk i što je najzanimljivije uspješno se oporavila.

Od 5-ero djece, troje njih je živih a to su Dragan, Luca i Vlado. Brojni unuci i praunuci su ju posjetili ovaj Božić u Oklajima gdje živi sa sinom, što joj je bilo izrazito drago.

Nadalje, kako smo mogli doznati, baka Cvita svaki dan nakon ručka popije po jednu čašicu crnog vina što je izgleda i jedan od njenih recepata za dugi život, ali što se hrane tiče, jede sve kao i svi ukućani i nema nikakve posebne zahtjeve.

Jedna zanimljiva gesta koju mnogi pamte kao i baka Cvita je ta da je za svoj 100. rođendan kao vjerna navijačica Dinama iz Zagreba na poklon dobila dres tog kluba sa brojem 100, i kojeg su joj uručili sami predstavnici tog nogometnog kluba.

Ovo sada što ste pročitali to je samo jedan djelić priče u 105. godina i napisan je da se ne zaboravi, jer ova simpatična, uvijek vedra i nasmijana bakica zaslužuje da građani Širokog Brijega mogu biti ponosni što ju u svome mjestu imaju.

Bako Cvita, portal SirokiBrijeg.info ti želi još puno veselja, zdravlje da te služi, djeca, unuci i praunuci da te poštuju i pozorno slušaju svaku tvoju ispričanu priču i neka ti je Sretan 105. rođendan!

SirokiBrijeg.info