Federacija produžuje COVID naredbe i dodaje nove gdje upozoravaju u kojem vremenu virus “odmara”!

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva sagledao je epidemiološku situaciju Covid-19 u Federaciji BiH i donio novu naredbu te je dostavio kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Novom naredbom, koja se primjenjuje od 24. studenog 2020., opće mjere iz ranije naredbe produžene su za narednih 14 dana, između ostalog i obavezno nošenje zaštitne maske kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima.

“Naređuje se obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru. Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme s disanjem zbog kroničnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe, npr. osobe s intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha, sportaši na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu”, stoji u naredbi kojom se i dalje “nalaže poslovnim subjektima da reorganiziraju rad svojih uposlenika na mjestima gdje nije moguće ispoštovati distancu od dva metra među uposlenima, tako što će reorganizirati radno vrijeme, organizirati rad u smjenama, omogućiti rad od kuće i primijeniti druge načine obavljanja radnih zadataka koji neće ugroziti djelatnosti i radne procese, a omogućit će poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Produžena je i odredba kojom se “ograničava kretanje stanovništva na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine u vremenu od 23 sata do 5 ujutro narednog dana”, a iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva 11. studenog 2020. uputili su Instrukciju upravama policija i ministarstvima unutrašnjih poslova županija o primjeni ove odredbe, koju možete naći OVDJE.

Županijskim stožerima ministarstava zdravstva naredbom se dozvoljava uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Preporukama Kriznog stožera FMZ, između ostalog, stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima s kroničnim bolestima, da izbjegavaju nepotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza te da redovno koriste zaštitnu opremu.

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporučuje da to bude u periodu od 11 do 13 sati. Također, osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena njega te da najprije kontaktiraju telefonom obiteljskog liječnika ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak čula mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva, da ostanu kod kuće te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Sve aktuelne naredbe pročitajte OVDJE.

Sve aktuelne preporuke pročitajte OVDJE.

Hayat.ba