Evo kako ćete sačuvati kopiju svih važnih podataka na Androidu

Gubitak pametnog telefona ne mora značiti i gubitak podataka koje ste držali na njemu. Pokazat ćemo vam kako napraviti sigurnosne kopije fotografija, kontakata i drugih važnih podataka, piše tPortal.hr.

Na žalost, Googleov operativni sustav Android ne nudi mogućnost stvaranja sigurnosne kopije (backupa) svega što držite na svom smartfonu jednim potezom. Morat ćete obaviti to korak po korak, a mi ćemo vam pokazati kako.

Prvi korak: Napravite sigurnosnu kopiju postavki za Android na Google Driveu

Otvorite redom Settings pa System i zatim Backup pa kucnite na dugme Back up to Google Drive. Pojavit će se kategorije podataka koje će biti uključene u backup, u rasponu od povijesti poziva i kontakata do postavki uređaja i podataka iz određenih aplikacija. Na smartfonima Pixel će također obuhvatiti i SMS-ove te fotografije i video zapise.

U Google Driveu možete otvoriti izbornik na lijevoj strani i kucnuti na Backups za pregled uređaja povezanih za vaš korisnički račun. Kucnite jednom kako bi dobili pojedinosti što je u sigurnosnim kopijama i kad je zadnja kopija napravljena. Ukaže li se potreba za tim, ovdje možete i brisati backupove.

Drugi korak: Napravite sigurnosnu kopiju fotografija

Više je načina kako možete izraditi backup fotografija. Objasnit ćemo kako to možete napraviti koristeći aplikaciju Google Photos.

Ako već niste, instalirajte Google Photos i ulogirajte se sa svojim korisničkim računom pri Googleu. Sigurnosnu kopiju možete uključiti ako otvorite izbornik na lijevoj strani pa redom Settings i zatim Back up & sync.

Provjerite je li Back up & sync uključen i odaberite razinu kvalitete. Bacite pogled i u kategoriju Back up device folders kako bi pokupili i slike koje nisu nastale vašom kamerom, poput snimki zaslona ili slika koje ste preuzeli s društvenih medija.

Kad je izrada sigurnosne kopije dovršena pojavit će se na početnom zaslonu poruka Backup complete. Nakon toga možete upotrijebiti značajku Free up space iz izbornika lijevo kako bi uklonili slike s vašeg uređaja.

Treći korak: Napravite sigurnosnu kopiju kontakata

Najjednostavniji način kako ovo možete učiniti je spremiti ih na vaš korisnički račun pri Googleu, umjesto samo na smartfonu.

Gdje su kontakti pohranjeni varira od proizvođača do proizvođača. Otvorite aplikaciju Contacts i potražite Default account ili New contacts save to kako bi provjerili kamo ih sprema.

Nemate aplikaciju Google Contacts? Preuzmite ju iz trgovine Play i instalirajte ju. Potom ju otvorite, pa redom otvorite Settings i Import. Odaberite karticu SIM kako bi kopirali kontakte pohranjene na uređaju na vaš korisnički račun pri Googleu.

Nakon što ste ih prebacili istu aplikaciju možete upotrijebiti kako bi napravili lokalni backup kontakata. U izborniku odaberite Export, pa korisnički račun kojeg želite koristiti i kucnite Export to .vcf file. Dobit ćete datoteku s ekstenzijom .vcf koju možete prebaciti drugdje i upotrijebiti za povrat kontakata.

Četvrti korak: Napravite sigurnosnu kopiju SMS-ova

Za ovo će vam trebati besplatna aplikacija poput SMS Backup & Restore. Preuzmite ju i otvorite. Vodit će vas kroz postupak izrade sigurnosne kopije korak po korak. Pritom ćete moći odabrati što ćete sve uključiti u sigurnosnu kopiju, gdje ćete ju pohraniti i koliko često će biti izrađena.

Peti korak: Napravite sigurnosnu kopiju glazbe, dokumenata i drugih lokalnih datoteka

Google Drive će biti koristan i u ovom slučaju. Otvorite aplikaciju i kucnite na sličicu znaka plus (+). Zatim kucnite Upload i pronađite datoteke koje želite pohraniti u backup.

Neke aplikacije imaju vlastite mogućnosti izrade sigurnosne kopije. Recimo, u WhatsAppu ćete ju naći ako otvorite Settings, Chats i Chat backup. Pohranit ćete ih na Google Drive, a možete namjestiti i automatsku izradu backupa.

tPortal.hr