Čović od 17. ožujka više nije predsjedavajući Predsjedništva BiH, mijenja ga Izetbegović

Osmomjesečno predsjedavanje Dragana Čovića Predsjedništvom Bosne i Hercegovine završava 17. ožujka.

Kako je priopćeno iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH, tri ključna događaja obilježila su Čovićevo predsjedavanje – predaja zahtjeva BiH za članstvo u EU, uzvratna posjeta Svetom ocu u Vatikan i obraćanje na 70. Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku.

Pod Čovićevim predsjedavanjem je održana je 31 sjednica Predsjedništva BiH.

Sastao se s 28 svjetskih dužnosnika u BiH, održao 129 sastanaka s dužnosnicima Europske unije i diplomatima iz cijelog svijeta te boravio u 35 službenih posjeta van BiH.

U proteklom periodu održao je i 47 sastanaka s vjerskim dužnosnicima, 53 puta se susreo s predstavnicima medija, a 496 građana je primio u svom kabinetu predsjedavajućeg.

Od 17. ožujka dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, po načelu rotacije, u narednih osam mjeseci preuzima član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović.

Inače, rotacija u Predsjedništvu se odvija temeljem članka V. stavak 2. b. Ustava Bosne i Hercegovine, a u svezi s člankom 5. stavak 2. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj: 10/13, 32/13 i 22/14).

SirokiBrijeg.info